Smaken är som baken

För inte så länge sedan hamnade jag i en väldigt spännande diskussion med människor som jag inte känner. Jag satt på ett möte då det mycket intressanta ämnet vin kom upp och det börjades prata om huruvida det var ok att skicka ut ett vin när man var på restaurang, som man själv hade beställt, enbart för att man inte gillade det.

Det handlade inte om att vinet var defekt utan det här gällde bara en smaksak. Jag började först småskratta, trodde givetvis att det var ett skämt, men märkligare blev det när de flesta kring bordet faktiskt höll med. Fröken var tvungen att bita sig i läppen för jag ville gärna höra mer och risken att få lämna bordet med måttligt vetande människor i övre medelåldern hade varit ganska stor.

Det hade varit en annan sak om man hade fått ett vin rekommenderat av restaurangens sommelier och han hade gjort en total felbedömning, vilket här inte var fallet. Jag började inse att det här kunde bli ännu intressantare så jag frågade vad de ansåg om maten utifrån samma perspektiv. Alltså att skicka ut maten för att det inte passade herrskapet i smaken.

En robust kvinna med grov röst jämförde det med att köpa kläder. Jag höll på att vika mig dubbel av skratt och jag undrade hur dessa människor på riktigt var funtade. Jag citerar den bestämda kvinnan: ”I klädaffärer får man alltid prova kläderna innan man köper dem, det är samma sak när man är på restaurang”. Eller inte. Skillnaden ligger väl i att de provade kläderna hängs tillbaks på galgen och säljs till en annan kund vilket resulterar i att klädföretaget inte förlorar några pengar. Bara en liten, liten detalj i hennes, enligt mig, felfungerande hjärna.

Hon ansåg på fullaste allvar att om hon inte gillade maten, trots att det inte var något fel på den, hade hon rätt att skicka ut den och ta in något annat. Tyvärr är det så att den maten åker rakt ner i soporna och restaurangen förlorar pengar. Om detta skulle sättas i princip skulle restaurangerna en efter en gå i konkurs. Alternativet skulle vara att man lägger på en marginal på priserna, både på vinet och maten, för att klara att bekosta dubbla beställningar till priset av en. Välj själv. Fråga om hjälp och vägledning när ni är på restaurang och spela inte kaxig och ryck menyn ur händerna på kyparen om ni inte kan ta konsekvenserna av era egna högfärdiga misstag.

Mest skrämmande var att de tolv andra runt bordet nickade instämmande och det verkade som att det tändes ett ljus i deras små knoppar och de tänkte, varför har jag inte gjort detta tidigare?  Det finns en anledning till allt. Jag lutade mig tillbaks, vägde på stolen och smålog lite för mig själv. Jag översköljdes av ett inre lugn över att jag slutat jobba på krog, det är nämligen ovan nämnda människotyper som får en att kräkas på restaurangbranschen.

Eftersom tanken med mötet var att marknadsföra sitt nystartade företag och skaffa nya kontakter, höll jag tyst. Min kloke far sa lite senare under dagen att man väljer hur man gör sina affärer. Jag kunde inte annat än att hålla med.

 

3 svar på “Smaken är som baken”

  1. Erica, jag tycker du skulle ta matchen med tanten. skulle vilja vara en liten fluga i ett hörn för att höra hur det hela hade avslutats. säker på att du hade vunnit.

  2. Imponerad över att du kunde vara tyst, det hade en annan inte kunnat…
    Människor får en verkligen att undra ibland ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *