Digestif – en cool, lagrad höglandstequila eller en rökig klassiker

Digestif är en dryck som dricks efter maten för att underlätta matsmältningen. En del föredrar att avrunda måltiden med något sött och sliskigt, så att man blir ännu mer däst, jag föredrar något alkoholstarkt utan sötma.

Glöm allt vad ”Sierra Tequila” med den röda hatten innebär. Tequilan som satt skräck i befolkningen och gett drycken ett oförskämt dåligt rykte, kanske inte helt utan anledning. Vem har inte slickat salt från handen och satt i sig en tequilashot för att sen riva av med en citronskiva? Jag fick min första tequilafylla på Kos, jag var alldeles för ung, kräktes som ett svin och min familj var väl inte direkt överförtjusta. Jag skyllde på min två år äldre syster, det gick inte hem.

Efter det har jag inte kunnat se åt tequila så man kan väl säga att jag lärde mig en läxa, tur att det fanns annan dryck att utforska… I alla fall, det var först när jag började på Gustibus som jag fick upp ögonen för denna dryck igen, under mer sansade förhållande och med betydligt mer kvalitet i glaset. Det dröjde inte länge förrän den stod på hyllorna i vårt hem.

Gran Centenario Anejo, Jalisco, art. nr 70004, 399 kr, beställningssortiment. En lagrad höglandstequila från Jalisco som är tillverkat av 100 % agave. Färgen är gyllenbrun med en doft som är ren och stor. Vitpeppar, vanilj, kola och en citruston hittas och smaken är fyllig med en skarp fatkaraktär av vanilj och kola. Den är rund och mjuk med en lite örtig avslutning.

Tequila XQ Reposado, art nr 50, 329 kr. Även denna är från Jalisco men den har inte legat lika länge på fat. Färgen är ljust gyllene, åt det gröna hållet. Doften är ren, stor och karaktärsfull. Lite blommig med mycket örter, halm, citrus och en kryddighet. Det är en relativt fyllig tequila med fatkaraktär, den är oljig och lite fet med en bra längd.

Rökig whisky har länge varit på tapeten och det kommer nog aldrig gå ur modet. Desto rökigare desto bättre. Tycker jag.

Skotsk Blended Whisky, Islay Mist de Luxe, art. nr 457, 234 kr. Drycken är bärnstens färg ad och har en ren och tydlig rökighet i doften. Den har aromer av hav, tjära med en antydan till gräs, fat, mandel och pomerans. Denna whisky har en fyllighet som bärs upp av den runda och mjuka känslan i munnen. Ett komplext och elegant destillat som bjuder på mycket för pengarna med en rökighet som sitter kvar länge i eftersmaken. Lite vatten i denna kommer att förstärka rökaromerna och göra dem ännu tydligare.

Skotsk Single Malt, Islay, Ardbeg 10 Years, art. nr 513, 459 kr. En mycket stor och rökig doft med aromer av tropisk frukt och fat. Honung, smör, mandel, apelsin, lakrits, tjära, bränt gummi, här hittar man mycket. Smaken är fyllig med en viss påtaglig eldighet, den speglar de komplexa aromerna i näsan och den är väldigt rund, elegant med ett underbart efterfölje.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *