Rökta delikatesser kräver sin dryck

När det är dags att plocka fram de rökta godsakerna på jultallriken kanske det mest självklara valet är att dricka en öl till. En rökporter eller en tysk rauchbier faller sig naturligt till de rökiga och salta smakerna i maten. Vill man prova något annorlunda och få en upplevelse rekommenderar jag att man njuter delikatesserna med lite vin, men det kan inte vara vilket vin som helst. Många viner som finns på marknaden i dag skulle lätt försvinna till de speciella smakerna så är det någon gång man ska välja sitt vin med omsorg så är det nu. (Tycker givetvis att man alltid ska välja sina viner med omsorg…)

Gewurztraminer heter druvan som med fördel kan avnjutas till denna typ av mat. Karaktären på en gewurztraminer brukar beskrivas som mycket aromatisk, kryddig och parfymerad, en relativt låg syra med en benägenhet att producera ett högt sockerinnehåll vilket i sin tur leder till ett vin med relativt hög alkohol. Det ger viner med mycket karaktäristiska dofter och smaker. Vinerna som druvan producerar faller inte alla i smaken, antingen älskar man den och höjer den till skyarna eller så gillar man den inte alls. Tillhör man den sista gruppen tycker jag i alla fall att man kan ge denna bångstyriga men otroligt charmiga druva en chans att glänsa, genom att servera vinet tillsammans med råvaror som rökt lax, rökt korv, rökt ål. Det fungerar även väl med kittost eller till det asiatiska köket om vinet har lite sötma. Galet gott.

Gustave Lorentz Réserve 2008, art. nr 5244, 89 kr. En druvtypisk gewurztraminer från Alsace. Vinet är klart med lite guldgula toner, doften är ren, stor och aromatisk där blommor, litchi, persika och honung framträder. Ett torrt, medelfylligt vin med avrundad syra och med de aromatiska och blommiga inslagen som återkommer. Ett fruktigt vin med en angenäm blommig avslutning.

Comtés d’Isenbourg 2007, art. nr 2187, 107 kr. Även detta vin är från Alsace och mycket druvtypisk. Färgen är vackert gyllene och doften är ren och mycket framträdande, parfymerad och kryddig. Aromer av en sommaräng, kryddor, rosor, aprikos och citrus. Vinet är torrt och medelfylligt, det har något högre syra och är mer välbalanserat och fruktigt med aromer som kommer tillbaks i smaken, rosor, aprikos, citron och en kryddighet. Eftersmaken är lång och elegant vilket skvallrar om att producenten gjort ett bra jobb.

Som sagt, denna druva är att älska eller att hata, det finns inte många som landar någonstans mitt i mellan. Det som är fascinerande med denna druva är att vad man än tycker om dess karaktär så lämnar den ingen oberörd.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *