Fint fatad till julskinkan

Simonsig

Det perfekta mellanmålet under julhelgen är knäckebröd med nygriljerad skinka och generöst med senap, så enkelt men så gott. Ett fruktigt vitt vin med en pigg syra och lite fatkaraktär är ett bra komplement då det harmonieras med det ljusa köttets brödiga och lite söta griljering tillsammans med syran som vi hittar i senap.

Simonsig Chardonnay 2008, art. nr 2032, 88 kr. Denna sydafrikan från Stellenboch har en ljusgul färg och en generös doft åt det rostade hållet. Vi pratar nötter, vanilj, mycket gul mogen frukt som ananas och citrus. Vinet har en livlig syra och nätta fattanniner, det är torrt, medelfylligt och mycket fruktigt med en liten fatkaraktär och aromer av rostade nötter, mogen citron, gula äpplen och honung som även har en viss längd. Ett välgjort vin till ett bra pris.

Les Sétilles Bourgogne 2008, art. nr 5657, 139 kr. En klassisk generisk Bourgogne gjort av chardonnaydruvor som sedan delvis lagts på fransk ek. Färgen är ljusgul och har lite gröna stick. Doften är ren men ganska så tillbakadragen med aningar av citron, grape, lite fat och krita. Efter ett tag öppnar den upp sig lite och visar mer av sin fatkaraktär, vanilj och smörkola. Vinet är torrt och medelfylligt med en vass syra, snälla fattanniner och aromer som kommer tillbaks i smaken, grape, citron, vanilj och mineral. Friskt, fruktigt och tilltalande med en bra längd.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *