Vårens färgpalett från Bordeaux

Vi startar kvällen med en härlig rosa crémant. En krispig vit sauvignon blanc serveras till aptitretaren, en bit chèvre. Ett lite fylligare vitt vin med fatkaraktär till räkor i smörsås med brynta primörer. Till det grillade lammet serverar vi ett fylligt rödtjut med generös cassisfrukt och rostade toner. Den gröna mögelosten njuts med en söt bordeaux som inte lämnar någon oberörd.

Men hur startade allt? Troligtvis med romarna som började plantera vindruvor i den franska regionen som idag är en av världens mest framstående. Efter romarrikets fall så stod vinframställningen stilla och den verkade inte ha tagit fart igen förrän början på 1000-talet. Sen har vi några luckor i historien fram till 1700-talet, då var Bordeaux en handelsstation och ett stort affärscentrum som styrdes av köpmän och handelsmän. Problemet var att vinerna härifrån inte riktigt föll marknaden i smaken, istället så kom vinerna till Bordeaux från sydvästra Frankrike. Vinerna från söder var betydligt fruktigare, fylligare och årgångarna mer stabila och dessa buteljer gick även på export från Bordeaux till England.

Fransmännen insåg ganska snabbt vilken business detta var och satte då upp tullstationer, det gjorde att vinerna från södra Frankrike blev markant dyrare och det dröjde inte länge innan vinerna från Bordeaux blev populära. Handelsmännen i Bordeaux lyckades skapa ett varumärke (ungefär som i Champagne) där det mesta styrdes av makt och pengar. Än idag är château-begreppet just bara ett varumärke, vingården blir en symbol för kvalitet och status men är ett ägandeskap som kan variera i storlek, beroende på om man köper eller säljer mark. Något som man ska komma ihåg.

I Bordeaux har vi ett maritimt klimat med svala somrar och milda vintrar, det är fuktigt och tempererat med stora årgångsvariationer. Det är en av anledningarna till att man blandar olika druvsorter från olika växtplatser. De blå druvorna är främst cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot och malbec och de gröna är sauvignon blanc, sémillon och muscadelle. Man brukar säga att på vänstra stranden trivs cabernet sauvignon bäst där jordmånen består av grus, sten och sand vilket gör den varmare och är perfekt för den långsamt mognande druvan cabernet sauvignon. Vinerna härifrån är oftast lite stramare och strävare och kräver längre lagring för att komma till sin rätt. På den högra stranden är jordmånen tyngre och kallare och består av mycket lera, här trivs merlot ypperligt då den mognar lite snabbare än cabernet sauvignon, härifrån blir vinerna lite fylligare, fruktigare och mjukare.

Rätterna är redan presenterad, så här kommer vinerna. Château Rioublanc Crémant de Bordeaux Rosé (invinitum.com, 157 kr) blir svårslagen som fördrink. Mjuka bubblor, frisk syra, röda bär, mineral och örter. Château Bonnet 2014 (4151, 94 kr) är ett vitt torrt vin från Entre-Deux-Mers med fräsch syra, ren frukt och toner av grönt äpple, krusbär och fläder. Château Coucheroy 2011 (4136, 128 kr) är en vit skönhet från Pessac-Léognan som ger oss fläder, mogen citrus, vanilj och rostade fat. Château de Seguin Cuvée Prestige 2013 (3570, 129 kr) är ett fruktkoncentrerad rött vin med inslag av svarta vinbär, choklad, kryddor och fat. Château Menota 2011 (4087, 125 kr) från Graves bjuder på finstämd sötma och balanserad syra med ljuvliga toner av aprikos, saffran, apelsin och mogen citron.

I Bordeaux produceras alltifrån traditionella röda och vita viner till ultramoderna exemplar, men vi hittar även mousserande, rosa och söta viner här. En region med mångfald värd att upptäckas till vårens första grillningar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *