Alsace, i skuggan av Vogeserna

Hur många har inte vikt sig dubbla av skratt till klippet med Robert Gustavsson där han imiterar vår kända vinprofil Bengt Frithiofsson? Komikern beskriver vin där romantiseringarna och superlativen strömmar fritt och uttalet av ”Alsace” når en helt ny nivå. Och det är just den franska vinregionen Alsace som vi ska titta lite närmare på.

Nu i början av året när plånboken är lite skral efter storhelgerna som har passerat är det många som går tillbaka till vår svenska husmanskost, äntligen får vår klassiska mattradition briljera i våra hem och vad är då bättre än att servera vin från Alsace till? Det är nämligen inte mycket som slår de fruktiga vinerna av druvorna riesling, pinot gris och gewurztraminer med lite restsötma.

I nordöstra Frankrike bland pittoreska byar och kringlande grusvägar, på gränsen mot Tyskland, hittar vi vinregionen Alsace. Regionen skiljer sig en del från övriga vinproducerande områden i landet där den största olikheten är att vinerna är mycket druvspecifika samt att de faktiskt skriver ut druvan på sina vinetiketter. Även AOP-strukturen är uppbyggd på ett annorlunda sätt och det finns bara tre. AOP Alsace är den övergripande beteckningen för vinerna från området. Så sent som 1983 tillkom AOP Alsace Grand Cru, där druvorna kommer från de allra bästa lägena. Det finns ca 50 grand cru-lägen men med mycket varierande kvalitet. Den tredje beteckningen går till det mousserande vinet härifrån som benämns AOP Crémant d’Alsace.

Alsace hör till det absolut torraste området i Frankrike vilket beror på Vogeserna, denna bergskedja skyddar mot hårda västliga vindar och från det kalla regnet som annars skulle förts in från Atlanten. Regionen sträcker sig 12 mil från Strasbourg i norr till Mulhouse i söder och gränsar till floden Rhen i öster, klimatet är kontinentalt där vintrarna är bistra och somrarna varma. Den ofta långa och torra sommaren gör så att druvorna får tillräckligt med soltimmar för att uppnå perfekt mognad. Druvorna som odlas här är de gröna riesling, pinot gris, gewurztraminer och muscat, men även pinot blanc, sylvaner och chardonnay används i liten skala samt den blå druvan pinot noir. Dessa gröna druvor (om vi räknar bort chardonnay) trivs inte speciellt bra på fat vilket gör att vi sällan hittar fatlagrade viner härifrån, en annan anledning är att producenterna vill att de primära fruktaromerna ska vara framträdande.

Vinregionen delas in i två områden, Bas-Rhin i norr och Haut-Rhin i söder där de främsta vinerna anses komma från Haut-Rhin, i denna södra del är Vogeserna högre och skyddar därför bättre mot regnet. Är det någon gång som vi ska prata ”terroir” så är det definitivt när vi är i Alsace. Nu pratar vi specifik jordmån på en särskild plats, lutningen på vingården, topografin, soltimmarna, temperaturskillnaden på dag och natt och nederbörden. Allt detta påverkar vinet och formar den slutgiltiga produkten, här är det alla de olika mikroklimaten som ger uttrycket till vinerna. Under 1970-talet genomgick vinerna från Alsace en avsevärd kvalitetsförbättring vilket vi har dagens kvalitet att tacka för och även om området är relativt litet så är mångfalden av vinerna slående och det finns något för alla.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *