Nyårssupé med eleganta bubblor

Snart står vi inför en av årets festligaste högtider och strålkastarljuset riktas mot vackra kläder och välputsade skor, läcker mat och glammiga bubblor. En dag där lyx och glamour står i fokus och där de allra flesta vill skåla in det nya året med någon form av mousserande vin, frågan är bara vad man ska välja och varför?

I dag finns det ett relativt stort utbud av mousserande viner på hyllorna. En djungel av prosecco, crémant, cava, spumante, franciacorta och champagne gör det inte alltid så lätt att välja. En bra tumregel är dock att alltid börja med det vinet som har högst kvalitet, efter några timmar med goda vänner, mat och dryck så är det lätt att våra smaklökar blir lite avtrubbade. På nyårsafton så låter jag kvalitetsbubblorna tala och jag väljer även att servera mousserande vin rakt igenom hela middagen, är det fest så är det och nyår känns som ett bra tillfälle. Det här året bjuder jag på en tre-rätters meny där fisk- och skaldjur dominerar och där de får sällskap av förföriska bubblor.

Till förrätt så serverar jag en hummersoppa med parmesanstänger och parmachips och spiller en fruktig, frisk och elegant champagne blanc de blancs i glaset från Michel Gonet (Michel Gonet Prestige Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature, art. nr 7895, 339 kr). Champagnen är mycket torr med utvecklade toner av nötter, rostat bröd, mineral och röda äpplen. Perfekt till den krämiga hummersoppan med de salta tillbehören. Ett riktigt bra alternativ är ett krispigt vin från Trentino-Alto Adige i norra Italien, producenten heter Ferrari (Ferrari Brut, art. nr 7721, 149 kr) och är mycket välrenommerad nationellt och internationell. Även detta vin produceras av 100% chardonnay och ger oss aromer av citrus, gula äpplen, kex och mineral. Varmrätten består av smörstekt torskrygg med frästa champinjoner, rökt sidfläsk och vitvinssås. Till denna rätt krävs det en liten kraftfullare champagne och är det lyx ni önskar så föreslår jag en galet skön roséchampagne från det klassiska champagnehuset Bollinger (Bollinger Rosé, art. nr 7755, 559 kr). Färgen är sådär vackert ljusrosa med ett persikofärgat skimmer. Traditionell druvblandnig där pinot noir står för 62%, chardonnay 24% och pinot meunier 14%. Komplex doft med viss mognad där vi hittar röda mogna äpplen, röda sommarbär, kexchoklad, örter och nougat med en fantastiskt lång eftersmak. Ett snällare alternativ mot plånboken är en läcker rosécrémant från Bourgogne (Blason de Bourgogne La Réserve Rosé Brut, art. nr 7687, 99 kr) som alltid levererar med sin torra, krispiga och rödbäriga smak med massor av mineraler.

Den tredje rätten bli en bakad smördegskorg fylld med exotiska frukter och vaniljkräm som toppats med rostade hasselnötter. Till detta vill jag servera en halvtorr champagne från Taittinger (Taittinger Nocturne, art. nr 7597, 389 kr). Denna champagne är mycket intensiv och fruktig med toner av röda mogna äpplen, apelsin, citron, brioche, nötter och vanilj. Passar som handen i handsken till den friska men ändå krämiga och lite nötiga desserten. Ett extra plus för en lyxig och glamorös design på flaskan! Ett sött mousserande vin från det spanska cavahuset Freixenet (Freixenet Malvasia 2001, art. nr 74222, 151 kr) är ett annat förslag. Denna cava är utvecklad och komplex i karaktären med toner av bokna äpplen, mogen citrus, bröd och rostade nötter. Riktigt bra cava med stil och personlighet! När det gäller att korka upp ett vin till tolvslaget så väljer jag en krispig och fruktig champagne av 100% chardonnay från Deregard-Massing (Louis Massing Grand Cru Blanc de Blancs Brut Nature, art. nr 7419, 280 kr). Mitt andra alternativ är en mycket elegant crémant från Bourgogne (Clotilde Davenne Brut Extra Crémant de Bourgogne art. nr 7725, 129 kr). Dessa viner är raka och rena i stilen men med bra frukt, struktur och elegans.

Njut, ät gott, skåla i champagne och festa hela natten, men glöm inte bort att ta hand om varandra under årets sista dag. Gott nytt år!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *