Etna – ett av världens mest intressanta vinområden

Sicilien är Medelhavets största ö och en av de 20 vinproducerande regionerna i Italien, här har det odlats vin i många år och troligtvis var det de gamle grekerna som introducerade vinframställningen på ön. Siciliens vinnäring har länge försett oss med kvantitetsviner men i slutet av 1980 och i början av 90-talet skedde en förändring och kvalitet hamnade mer och mer i fokus. Idag börjar vinerna från Sicilien tala för sig igen och hetast är vinerna från The Lady’s sluttningar, nämligen från vulkanen Etna och DOC Etna.

På den nordöstra sidan av ön hittar vi en av världens mest aktiva vulkaner, och ett vinområde som fullkomligt blomstrar. Dimma ligger ofta tät kring det mytomspunna vulkanbergets topp som sträcker sig ståtliga 3320 meter över havet och det är här, några tusen meter längre ner på Etnaberget, som de eleganta och karaktärsfulla vinerna produceras. Vingårdarna breder ut sig över östra sidan av vulkanen och ligger på en hög höjd mellan 450-1000 meter över havet och de så ofta branta terrasserna omsluts av blomstrande fruktträd och olivträd. Gamla traditioner förenas med moderna tekniker och intresset för vinerna härifrån har aldrig varit större än nu, det lilla sicilianska vinområdet med sina 1800 hektar har lyckats fånga intresset hos många vinälskare världen över.

Etnaberget bjuder på ett svalare klimat än övriga Sicilien. Och ett mer varierat. På berget råder det varma dagar och kyliga nätter där temperaturskillnaderna kan uppgå till 30 grader på ett dygn. Det skiftande klimatet är bidragande till vinernas karaktär, de höga altituderna och jordmånen är andra faktorer som spelar in. Ju högre upp på berget vi kommer desto svalare blir det och med detta får druvorna en längre växtsäsong och det är inte ovanligt att vinbönderna ibland skördar så sent som i november. Jordmånen består av svart lavajord som är rik på mineraler och jorden är mager och porös vilket bidrar till att rötterna får leta sig långt ner i marken.En delvinrankor är mycket gamla, vissa upp till 200 år, vilket innebär att det finns rankor här som klarade sig från vinlusen. När vi kommer till druvor och viner så är Etna Rosso det röda DOC-vinet härifrån, det vinet som har satt vulkanberget på kartan i vinsammanhang. Vinet måste innehålla minst 80 % nerello mascalese (får ingå till 100 %) och max 20 % nerello cappuccio, men det är även tillåtet att blanda i 10 % av andra druvor, röda som gröna. Etna Bianco är det vita vinet och ska innehålla minst 60 % carricante och max 40 % catarratto, här får det blandas i 15 % av andra icke-aromatiska gröna druvor, som minella eller trebbiano.

Alla dessa faktorer bidrar till den speciella karaktären vinerna från Etna får.Klimatet, jordmånen och de lokala druvsorterna, tillsammans med gedigen kunskap och en glödande passion såklart. Vinbönderna kring Etna experimenterar mycket med druvor, både lokala och internationella, och även olika stilar. Men det är som sagt Etna Rosso som tagit en hel vinvärld med storm, så vad väntar du på? Spring och köp några flaskor och upptäck, upplev och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *