Historien om Nya Zeeland

Landet ligger i sydvästra Stilla havet och består i huvudsak av två öar, Nordön och Sydön, samt ett antal mindre öar runt omkring. 1819 planterades den första vinrankan på Nordön i Auckland vilket gör Nya Zeeland till ett av världens yngsta vinländer, men det dröjde till slutet av 1900-talet innan Nya Zeeländska vinerna började tala för sig.

Omkring 1980 tog exportmarknaden fart men de entusiastiska vinbönderna fick vänta ytterligare ett årtionde innan det stora internationella genombrottet kom, tack vare den brittiske vinjournalisten Oz Clarke som skrev om sauvignon blanc från Marlborough. Helt plötsligt pratade alla om det krispiga vita vinet och Nya Zeeländsk sauvignon blanc blev över en natt vinet på allas läppar. Nya Zeeland domineras av höga bergskedjor som fungerar som ett regnskydd för odlingsområdena och har ett milt tempererat klimat med maritima inslag längst kusterna, där vi också hittarmajoriteten av vinodlingarna. Nordön är varmare än Sydön med fler soltimmar och precis lagom nederbörd, här trivs druvor som cabernet sauvignon, merlot, syrah och chardonnay. Sydön har ett svalare klimat som längst söderut övergår till ett inlandsklimat. Här odlas främstgröna druvordär sauvignon blanc går i täten tillsammans med gewurztraminer, riesling och pinot gris. Av de blå druvorna är det pinot noir som dominerar. Jordmånen på Nya Zeeland består främst av alluviala jordar, sandblandad lera och steniga grusjordar och vinrankorna som är planterade här är ännu mycket unga, så vi får vänta några år till innan de når sin fulla potential. När vi kommer till vinlagstiftningen så är den relativt enkel och styrs av klassificeringssystemet Certified Origin som garanterar den angivna druvsorten, årgången och ursprunget. Den generella beteckningen är Nya Zeeland, ibland Nordön alternativt Sydön och det finns även mindre områden där specifika vingårdar får anges. Ett av de viktigaste områdena på Nordön är Hawkes Bay, det är det näst största området och även det äldsta, här produceras riktigt bra syrah men även bordeauxblends av merlot och cabernet sauvignon samt chardonnay och en del fatlagrad sauvignon blanc. Wairapa hittar vi längst ner på den östra sidan och inkluderar det mer kända Martinborough där pinot noir härskar tillsammans med sauvignon blanc. Gisborne är det tredje största och världens östligaste vinområde där odlingarna främst består av chardonnay. När vi kommer till Sydön så är det Marlborough som är det största och mest kända området. Så sent som 1973 planterades den första vinrankan och idag är området världsberömt för sin sauvignon blanc, men även för sin pinot noir. Gillar du viner av chardonnaydruvan så ska du hålla utkik efter Nelson, ett område i den nordvästra delen som anses producera de bästa chardonnayvinerna i hela landet. Världens sydligaste vindistrikt Central Otago ligger längst söderut inåt landet och har ett kontinentalt klimat. Odlingarna ligger på sluttningar för maximal solexponering och vinerna av pinot noir härifrån har fått stor internationell uppmärksamhet. Nu pratar vi kvalitetstänk rakt igenom med oerhört låga skördeuttag, vinerna blir kraftfulla och tannintäta med hög syra som kan lagras länge. Som vi ser så har Nya Zeeland med sitt fascinerande landskap och sin storartade natur mycket att erbjuda. Och då inte minst när det kommer till vin. Spill ett gott vin i glaset och njut av att julstressen är över!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *