Sherryns förlovade land

I det mytomspunna området Andalusien i södra Spanien, där fenicierna introducerade vinrankan kring den västra hamnstaden Cádiz ungefär 1100 år f. Kr. hittar vi kanske Spaniens mest säregna vinstil, för att inte säga världens. Jag pratar såklart om sherry med sin skyddade ursprungsbeteckning DO Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda.

Efter att fenicierna invaderat området spred sig vinkulturen inåt landet till staden Jerez och fortsatte att utvecklas genom grekerna, kartagerna och romarna. Den förödande vinlusen, phylloxeran, kom till området i slutet av 1800-talet men man lyckades återhämta sig relativt snabbt och selekterade då ut dagens druvsorter som man använder sig av för att producera sherry.

Som med allt annat här i livet följer dryckerna vi sköljer ner olika trender men sherry är en vinstil som går i motsatt riktning, inget är mer omodernt eller missförstått trots dess storhet. Sherry är ett starkvin, makalöst till mat och som bjuder på en mångfald och bredd av stilar som inget annat vin kan erbjuda, dessutom får man alltid oerhört mycket för pengarna. Prova själv så får ni se, här hittar ni ett gäng bra viner som fortfarande står högt på min lista. Gammal kärlek rostar aldrig…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *