Vin till sommarens fester

Sommaren är här! Visst är det underbart? Fågelkvittret på morgnarna, solens värmande strålar på dagen och kvällarna som är ljusa och långa. För att inte tala om all mat och dryck som vi väljer att njuta utomhus. Så kunde det ha varit om sommaren faktiskt var som den var förr i tiden, men andra året i rad har sommaren bestämt sig för att regna bort. Knappt bitter. Trots detta överöses vi av tidningar som listar mängder av viner som ska passa till sommarens grillade rätter och till de tänkta bufféerna som så ofta dukas fram. Så enkelt är det ju givetvis inte.

Vi börjar med vin till buffébordet där det nästan är omöjligt att få till de rätta kombinationerna, av den enkla anledningen att det finns för många olika smaker som ska försöka matchas. Här handlar det egentligen om att bjuda på ett vin som gör minst skada. Väljer ni ett rött vin ska det inte vara för kraftigt eller för strävt utan mjukt och fruktigt, en Barbera från Piemonte Italien är ett bra val. Vill ni hellre servera ett vitt vin är en halvtorr Riesling alltid ett säkert kort. För det första så fungerar den alldeles ypperligt som ett komplement till våra skandinaviska råvaror men även till het mat, till feta rätter och till krispiga sallader med olja och vinäger.

Vad gäller vin till den grillade maten ska man givetvis ha i åtanke vad som serveras till, och vad det är som grillas naturligtvis. En köttbit av det mörkare slaget med smakrik sås och ugnsbakad klyftpotatis behöver ett vin med lite tyngd i sig och där kommer en fruktigt och generös sydfransos till sin rätt. Grillar ni istället fisk och skaldjur som serveras med örtbakade rotfrukter och kall citronsås sitter en fruktig Sauvignon Blanc från Bordeaux fint till, men även en frisk och aromatisk Albariño från nordvästra Spanien. Serverar ni istället skaldjuren och fisken med skirat smör och kokt färskpotatis hade jag valt ett traditionellt vin med elegant fatkaraktär. Varför inte en klassisk Chardonnay från södra Bourgogne?

Försök att njuta av mat och dryck nu i semestertider även om sommaren bjuder på vidrigt höstväder. Det är det enda som räddar mina regniga dagar… Och älskvärt sällskap förstås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *