Det här med vin och dess kork

”Främst i Portugal odlas detta mytomspunna träd men även i Spanien och i Algeriet där dess unika karaktär och egenskaper formats under flera tusen år på ett sätt som gjort att den lyckats anpassa sig till det varma klimatet för att överleva. Rötter letar sig långt ner i marken där de hittar det livsviktiga vattnet som förser dem med näringsrika ämnen, ekens blad är utformade på ett sätt som gör att de skyddar mot avdunstning och dessutom så fungerar korkekens bark som ett skydd mot eld. En bättre anpassning för de heta temperaturerna får man leta efter. Eken kan bli upp till 20 meter hög och det är först när den blivit 25 år gammal som man kan skörda barken för första gången, man skär bort den försiktigt från ekens nedre del och så länge som underbarken inte skadas lever eken vidare utan bekymmer”. Läs ”Korkekens förlovade land”.

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *