Damasceno de Carvalho 2006, 120 kr, Invinitum

Vingården Domingos Damasceno de Carvalho är beläget i Terras do Sado som är en stor region i Portugal och inkluderar hela Setúbalhalvön söder om Lissabon som redan 1907 omtalades för sina kvalitetsviner. Klimatet är starkt präglat av Atlanten i väst med ett varmare klimat längre inåt landet, jordmånen består främst av kalkrika sandjordar och här odlas en mängd olika druvsorter.

I glaset spills en djupröd färg med bruna nyanser och doften bjuder på en genrös arombild där frukten går i täten med fina sekundära toner som inte ligger långt efter. Jag pratar om röda bär som jordgubbar och lingon men även enbär, björnbär och mörka körsbär. Intressanta dofter som stall, järn och jord dyker upp efter en stund i glaset tillsammans med örter, sötlakrits och en snygg fatton.

Vinet är medelfylligt, har en läskande syra med väl integrerade tanniner och är mycket komplext och elegant. Innan jag började på Invinitum hade jag inte så stor erfarenhet av portugisiska viner, mycket på grund av att utbudet är relativt barskrapat men även för att vinerna härifrån inte marknadsförs lika hårt, och i många av fallen är det en ekonomisk fråga.

Vi vill därför uppmärksamma er på vinernas formidabla kvalitet och karaktärsmässiga mångfald varav vi kör en Portugalvecka här på sajten. Och som så många andra portugiser andas det här vinet ursprung, gediget hantverk och enorm lidelse. En klassiker som bör provas och som enkelt kan beställas här.

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *