Osmin 2006, Bodega Merum Priorat, 459 kr, Invinitum

Man blir lycklig av att jobba med vin. Speciellt vid dessa tillfällen då man får något alldeles, alldeles underbart i glaset, som nu.

Vinet är vackert mörkrött med en otroligt komplex doft av körsbär, plommon, mogna jordgubbar och björnbär, syltade röda bär, kryddor, bittermandel, kakao, mineral och en viss rökighet. Efter en tid i glaset hittar man även sötlakrits och viol. Ett vin med komplex arombilden som också uppvisar styrka i smaken, det är fylligt och friskt med påtagliga tanniner där frukten är något försiktig.

De mörka bären återkommer tillsammans med en liten kryddighet, mineralton och mörk choklad med ett varmfruktigt avslut. Osmin 2006 är relativt omoget och kräver några år på flaska för att uppvisa de mjuka, generösa och fruktiga mognadstonerna som detta stora vin kommer att utvecklas till.

Gillar man kaxiga viner med ung syra, sträva tanniner och återhållsam fukt går det alldeles utmärkt att dricka nu men vill ni istället ha ett avrundat, vänligt och generöst vin krävs det att ni väntar några år. Eller så dricker ni vinet tillsammans med helstekt oxfilé, rödvinssky och skivat sidfläsk för att balansera vinet och plocka fram den otroliga men otämjda frukten.

Osmin är ett grymt vin som erhållit såväl nationella och internationella utmärkelser för sin kraft, koncentration och komplexitet. Ett vin som kommer att leva länge där 10-15 år absolut inte är några problem och ni vet ju alla vad man säger: den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge…

Osmin 2006 går enkelt att beställa på Invinitum där ni får vinet levererat fram till er dörr.

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *