”Från enkel Bourgogne till Grand Cru”

Så hette Bourgogneprovningen som hölls av Mr Öhman på Gustibus för ett tag sedan. Vi gick igenom fyra vita viner och fyra röda och den mycket intressanta provningen fick mig att ändra uppfattning om vinerna från Bourgogne. Väldigt lärorikt.

Vi började med NV Perle de Vigne, Crémant de Bourgogne, Louis Bouillot, 89 kr, art nr 7688, som är ett mycket trevligt (och billigt) mousserande vin från Bourgogne. Bubblorna är små och moussen krämig. Syran frisk med raka och fruktiga aromer av grönt äpple, citrus, en del mineral och nätta brödtoner. Fruktigt, balanserat och perfekt start på denna kväll.

Chablis Domaine de la Boissonneuse 2008, 155 kr, art. nr 5624. Vinerna från Chablis är oftast dyra och det här är inget undantag. Ett gulgrönt vin med vass syra och aromer och smaker av rök, mineral, gul mogen frukt och citrus. Snustorrt och stramt, okomplicerat, friskt och fräscht. Men inte för 155 kr.

Mâcon-Villages Chardonnay 2008, Blason de Bourgogne, 73 kr, art. nr 2295. Här är doften mer uttalad med exotisk gul frukt, ananas, mineral, vanilj och en viss smörighet visar sig. Syran är pigg men vinet är fruktigare och fylligare med en rundare karaktär och med mer solmogna gula aromer. Nätta fattanniner anas och längden är hyfsad. Småtrevligt och gott. I hög grad prisvärd.

Meursault 2007, Domaine Vincent Bouzereau, 299 kr, art. nr 12677. Först när jag doftade på vinet trodde jag att det var defekt, det var någonting som jag inte kunde sätta fingret på men som kan beskrivas som pruttlukt (?). Massor av krutrök, banan, vanilj, kolaremmar och en del animaliska toner hittades också. I munnen var vinet oerhört mjukt och fruktigt med smöriga och lite nötiga aromer tillsammans med fina fattanniner och livlig syra. Efter en tid i glaset utvecklas mango, papaya, hasselnöt och popcorn. Från början tyckte jag mest att den var konstig med sen så efter lite luft förbättrades vinet till en möjlig favorit. Kan mycket väl vara så att det jag inte kunde sätta fingret på helt enkelt var karaktären som kändes främmande då jag dricker alldeles för lite Bourgogner.

Bourgogne Pinot Noir Terres de Famille 2007, Domaine Vougeraie, 169 kr. Det första röda vinet för kvällen. Mycket ljust blåröd färg. Aromer av röda bär som jordgubbar och hallon framträder med en liten kryddighet. Mjuk, bärig och lätt med fin syra. Inte så mycket att säga om vinet förutom att den inte är värd sina pengar.

Pommard 2007, Albert Bichot, 249 kr art. nr 2240. Doften är något mer utvecklad med mörkare bär som vinbär och körsbär. Även en viss krydda hittas. När vinet når munnen får jag mig (eller alla som var med på provningen) en ordentlig käftsmäll. Vilket vin! Fat- och frukttanninerna fullkomligt exploderar i hela munnen tillsammans med en skyhög syra. Torrt, strävt och alldeles för ung. Myten om att alla röda viner från Bourgogne är snälla och mjuka lämnades i lokalerna i Malmö.

Volnay Carelle Premier Cru 1998, 390 kr. Nu så händer det grejer. Färgen är ljus men drar åt tegelnyanser och vinets aromer speglas av övermogna jordgubbar, torkad frukt, höstlöv, skog och svamp med en mogen bärighet. Vinet är relativt mjukt med väl integrerade tanniner. Syran är fin och eftersmaken är lång och sitter i tillsammans med en värmande bett i slutet, någon på provningen utbrast att det påminde om ”röd chilihetta”, mitt i prick. Väldigt trevligt vin.

Corton Grand Cru 2000, 395 kr, art. nr 94709. Ett ljust brunt vin med stor doft av mogna röda bär, körsbär, jordgubbar och plommon. Läder och köttiga nyanser gick också att urskilja. Något kryddig med en del sekundära toner tillsammans med en avrundad syra, sammetslena tanniner och grymt komplexa aromer och smaker. Mjukt, intensivt med en gudomlig längd och snygg beska som sitter kvar med övermogna bär och frukter hur länge som helst. Jag är i himlen, och biljetten var jävligt billig. Kärlek, sex och Rock ’n’ Roll i en och samma flaska, inte trodde jag att jag skulle hitta det i Bourgogne.

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *