Viu Manent Reserva 2008, 89 kr, art. nr 96239

Viu Manent Reserva

Viu Manent är en familjeägd vingård som har sina rötter från Katalonien i Spanien. De senaste åren har det skett en hel del moderniseringar som resulterat i renare, friskare och mer fruktdrivna viner. Vingården är relativt ung och har bara gett skörd sedan år 2003 .

Vindruvorna som plockades till detta vin har växt i den chilenska Colchaguadalen, närmare bestämt på vingården El Oliver. Druvorna som används till vinet är sydfranska, till större delen den kryddiga Syrah och dels den lite mer anonyma Carignan, tillika Spaniens Cariñena. Efter skörd lät de vinet ligga på både fransk och amerikansk ek i 9 månader för att ge det karaktär och tid att mogna.

Man slås av en intensiv rödlila färg. Doften är ren, relativt generös och ungt bärig men inslag av blåbär, björnbär, vanilj, choklad och lite smörkola, man hittar även en grön ton. Eldigheten gör sig märkbar och det sticker lite i näsan.

Vinet har en bra syra som får saliven att rinna till, vilket vittnar om att vinrankan växt på hög höjd. Tanninstrukturen är fin med påtagliga och strama fattanniner men med betydligt snällare frukttanniner. Eldigheten märker vi också vilket hjälper till att göra kroppen större, det är fylligt med schysst frukt, om än lite syltig. Aromerna av mörka blåa bär och den gröna tonen kommer tillbaks i smaken tillsammans med vaniljen och chokladen, avslutningen är inte jättevass men ändå så att det sitter kvar en stund och lämnar ett prisvärt vinminne. Ett fylligt, fruktigt och smakrikt vin med snygg struktur till ett snyggt pris för er som gillar det.

Släng en entrecôte på grillen, servera med vitlökssmör och en fräsch vårsallad och måndagskvällen blev plötsligt lite trevligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *