Jean Leon Magnolia 2008, 69 kr art. nr 2691

Jean Leon

Vinhuset grundades av Cefarino Carnón 1963. Den unga mannen hade varit i Hollywood och arbetat på lyxrestaurangen Villa Capri som ägdes av Frank Sinatra och Joe di Maggio. Där kom han dagligen i kontakt med kändisar, märkte hur alla hade ett artistnamn och det dröjde inte länge innan han själv skaffade sig ett, Jean Leon.

1956 öppnade han sin egen restaurang, La Scala, som snabbt blev en av de mest populära krogarna i Hollywood. Längtan tillbaks till Katalonien och drömmen om en egen vingård blev dock för stor så han bestämde sig för att gå några kurser inom vinodling vid UC Davis i Kalifornien. Strax därefter flyttade han tillbaks till sitt älskade Katalonien, köpte upp 150 hektar och började plantera internationella druvsorter.

Hans första vin lanserades 1969, inte långt därefter var succén ett faktum och han gjorde sig snabbt ett namn som kvalitetsproducent med sina kraftiga och långlivade viner. Under tiden i Penedès blev han mycket god vän med Miguel Torres, en annan kvalitetsvinmakare i området, och mot slutet av sitt liv valde han att sälja sin vingård till Torres. 1994 avled den omtyckte och begåvade producenten.

Vingården består idag av 62 hektar där man odlar både klassiska franska druvor tillsammans med de spanska inhemska sorterna. Miguel Torres fortsätter att buteljera vinerna under namnen Jean Leon för att hedra minnet av sin gamle vän.

Vinet i flaskan består av 60 % Chardonnay och 40 % Xarel-lo som varsamt skördats för att sedan jäsa på rostfria ståltankar, efter jäsningen har man lagt över vinet på nya franska ekfat för att mogna i tre månader.

I glaset speglas en blekt halmgul färg, doften är ren, medelstor och lätt aromatisk med aromer av citrus, gul mogen frukt, en liten fatton och vita ängsblommor.

Det är torrt och har en livlig, frisk syra med nätta fattanniner och en viss beska. Ett medelfylligt vin som är lite oljig och fet i sin avrundning, gul frukt, blommor och vanilj kommer tillbaks. Vinet är friskt, fruktigt och lätt att ta till sig och att tycka om, elegant och balanserat i sin tappning av den lägre prisklassen. Ett fynd.

Passar utmärkt till smakrika fisk- och skaldjursrätter. Grillad torskrygg med sallad och en sval citronvinegrett hade varit ett av mina favoritval.

7 svar på “Jean Leon Magnolia 2008, 69 kr art. nr 2691”

  1. ett bra vin till hälleflundraknyten med parmaskinka och timjan .plus en sallad bestående av en massa olika grönsallad 5st, körsbärstomater ,nötter, och en härlig mangobalsamvinäger,även vitlökstekta kuber av lite grövre formfranska,supergott.

  2. Tusen Tack för denna sida om vinet Magnolia. Här får jag veta precis det jag vill veta om det vin jag druckit och det stämmer till punkt och pricka. Ett mycket gott och prisvärt vin med alla de egenskaper som beskrivits ovan. Vad jag kanske tycker kan tilläggas så är det utseendet på flaskan. Den är mycket vacker och den väcker uppmärksamhet p.g.a detta. Roligt att kunna servera ur en så vacker flaska.

  3. Vad gott det låter! :) Då ska det nog funka till varmrätten till bröllopet. Kram

  4. Tack för det Lisa! Vad kul att du gillar sidan och visst är det ett fyndvin. Att flaskan dessutom är vacker är bara en bonus som vi gillar väldigt mycket.

  5. Jean Leon Magnolia är ett mycket gott vin, så gott så jag har döpt min katt efter det. Hon heter nämnligen Jean Leon Magnolia.
    Magnolia är en Helig Birma katt så söt och så god precis som vinet.
    Mvh Ing-Marie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *