Domaine des Entrefaux, Crozes-Hermitage 2007, 179 kr, art. nr 2223

Domaine des Entrefaux Crozes-Hermitage

I sydöstra Frankrike hittar vi den berömda Rhônedalen som är uppdelat i norra Rhône där de röda vinerna domineras av syrah och i södra Rhône där huvuddruvan heter grenache, detta tillsammans med skillnader i klimat och jordmån ger olika typer av vinstilar. Norr-vinerna är betydligt stramare och återhållsamma medan de från söder är fylligare med mer generös frukt och alkohol.

Det här vinet kommer från området Crozes-Hermitage som ligger i den norra delen, från en liten by som anses ha det bästa läget i området, Mercoul. Vingården var tidigare en del av ett lokalt kooperativ men år 1979 beslutade Charles Tardy och hans son François att börja producera vin under egen etikett och har gjort det sedan dess. Idag ägs vingården av François och Martine Vandre.

Domaine des Entrefaux är en liten vingård som omfattar 25 hektar, varav 21 hektar är planterade med den blå druvan syrah och de resterande fyra med den gröna druvsorten marsanne. Druvorna till det här vinet består av 100 % syrah och druvorna skördades varsamt för hand.

Färgen är relativt mörkröd med blå inslag. Doften är ren, mycket generös och aromatisk med vitpeppar som den främsta aromen följt av en hel del örter, charkuterier och svarta bär.

Syrah-vinet byggs upp av en frisk syra, relativt sträva fattanniner och påtagliga frukttanniner. Ett medelfylligt vin med aromerna som hittar tillbaks i smaken där mörka bär, örter, charkuterier och en kryddighet framträder. Vinet är balanserat, harmoniskt och riktigt coolt med en lång pepprig eftersmak.

Lägg undan vinet några år eller njut det tillsammans med lammfärsbiffar som smaksatts och kryddats med dijonsenap och färska örter. Kvällen är räddad.

1 svar på “Domaine des Entrefaux, Crozes-Hermitage 2007, 179 kr, art. nr 2223”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *