Mas la Plana 2005, 319 kr, art. nr 95378

Spaniens vinguru Miguel Torres återvände 1961 till Spanien från sina vinstudier i Frankrike. Med sig hade han nya erfarenheter om beskärning, ny teknik i vinframställning, kunskap om internationella druvsorter och hantering av franska fat. Vilket resulterade i att han är en av dem som banat vägen för det moderna Spanien och sett till landet har blivit ett vinimperium att prata om.

Miguel Torres gör här en ren druvtypisk Cabernet Sauvignon och druvorna skördades från hans vingård i Penedès, sydväst om Barcelona i Katalonien. Efter skörd pressades druvorna varsamt, musten jäste tillsammans med skal i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar för att sedan flyttas över på nya franska ekfat där den fick ligga och vila i 18 månader. Modern vinmakning rakt igenom som uppskattas av vinentusiaster världen över.

Redan i glaset charmas man av den djupröda täta färgen med de blå tonerna. Doften är ren med en generös frukt som speglas av svarta vinbär, den kryddiga fatkaraktären är tydlig och rundas av med en förförisk vaniljdoft tillsammans med tobak och ceder.

Vinet når läpparna och de många och påtagliga fattanninerna torkar ut gommen, fruktanninerna finns där men är relativt snälla. Den friska syran piggar upp och en nätt bitterhet tillsammans med eldigheten är inte alls störande. Ett fylligt, kraftfullt vin med bra fruktkoncentration, aromerna som speglades i näsan kommer tillbaks och mörka mogna bär, örter, vanilj och tobak är framträdande. Fint balanserat och välstrukturerat av Spaniens högt ansedda producent som här också bjuder på en lång, smickrande avslutning.

Tillhör du dem som vill lägga undan vinet och spara till ett senare årtal går det alldeles utmärkt. Som man säger, den som spar han har. Jag lägger undan några flaskor av en helt annan anledning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *