La Planta 2007, 89 kr, art. nr 95142

La Planta

La Planta är ett vin från Ribera del Duero som är ett av Spaniens främsta och mycket omtyckta vindistrikt. Tempranillo är druvan i detta vin och det är även den vanligaste druvsorten i området. Bodegan som tillverkar vinet, Arzuaga Navarro, är en relativt ung, familjeägd vingård som började sin verksamhet på tidigt 90-tal.

De levererar här ett vin som är vackert mörkrött med en generös doft som har en tydlig fatkaraktär. Näsan bjuder även på en stor fruktrikedom där mörka, mogna bär och frukter som plommon och körsbär är framträdande, det finns även inslag av choklad, tobak och vanilj.

Smaken är balanserad med välsvarvade fattanniner och mjuka frukttanniner, vinet har en bra syra och fantastisk frukt. Ett fylligt vin med kraft och koncentration utan att bli klumpigt. Aromer av mörka bär, vanilj och choklad kommer tillbaks i smaken och vinet har en snygg avslutning med en lång eftersmak.

Njut vinet på egen hand eller ta fram en fin bit svensk hårdost och känn hur lyckan blir total. Eller så kan man göra som alla andra och servera vinet tillsammans med grillat kött, bakpotatis och en mustig sås. Säkert kort för många men rätt så tråkigt.

Somliga anser att vinet inte vinner på lagring, men jag tycker att det har tillräckligt med frukt, alkohol, syra och tanniner för att ligga i en väl tempererad källare i alla fall några år till. Vinet är mycket prisvärt och fantastiskt gott att dricka nu men jag har köpt på mig några flaskor som ska få ligga och gotta till sig för att se vad som blir av det. Ren nyfikenhet.

Det här är ett vin som var med i Systembolagets nyheter maj 2009 och det finns bara tillfälligt i butikerna. Så ni lyckligt lottade som har några flaskor kvar i er kommun, spring och köp! För att hjälpa någon kan jag avslöja att flest flaskor finns kvar på lagerhyllorna i Arvidsjaur.

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *