En resa genom Veneto

Veneto hittar vi i Italiens nordöstra hörn där Alpernas bergskam i norr skyddar mot kyla och vind. Många kvantitetsproducenter odlar i dalgångarna där jorden är bördigare och kvalitetsproducenterna föredrar kalkrika jordmåner på högre höjd längre norrut. Här har vi ett inlandsklimat som mot kusten övergår till ett svalt medelhavsklimat och regionen producerar mycket vin, både kvantitet och kvalitet.

Bardolino DOC är ett område där främst röda viner av druvorna corvina, rondinella och molinara produceras. Historiskt var dessa viner lätta med en svag färgkoncentration. Numer har producenterna anpassat sig efter marknaden som kräver fylligare viner. Soave DOC är ett område för vitvinsframställning där vinerna produceras av den gröna druvan garganega. Vinerna är torra, friska och måste buteljeras med naturkork. Recioto di Soave DOCg är ett vitt sött vin som produceras i Soave men som har en egen klassificering. Vinet framställs främst av torkade garganegadruvor, men även trebbiano di soave, chardonnay och pinot blanc är tillåtna.

Valpolicella DOC är kanske det mest kända området, här görs några av världens främsta viner av de blå druvorna corvina, rondinella och molinara. Dock så är molinara på väg bort då den sällan mognar. I Valpolicella produceras det välkända amaronevinet, Amarone della Valpolicella DOCg, druvorna är desamma som i valpolicellavinerna men de torkas efter skörd över vintern och kvar blir en koncentrerad söt must som sedan blir till en amarone. Amaronevinet jäser ut till ett torrt vin och slutprodukten blir ett rött vin med mycket alkohol, kraft och karaktär. Amarone är således en vinstil från Valpolicella med en egen klassificering. Recioto della Valpolicella DOCg är också ett vin från Valpolicella och produceras genom att inte jäsa ut amaronevinet till ett torrt vin utan låta lite socker bli kvar, vinet får då en restsötma och resultatet blir ett sött generöst vin. Recioto är precis som amarone en vinstil från Valpolicella med en egen klassificering. Ripasso della Valpolicella DOC är definitivt ett av svenskarnas favoritvin, tack vare den fylliga och storsinta frukten tillsammans med en ofta hög alkohol. En ripasso är ett enkelt valpolicellavin som efter vintern får en andra jäsning tillsammans med resterna från amarone- och reciotoproduktionen. Ripasso är också en vinstil från Valpolicella med en egen klassificering men ripasso hänvisar också till metoden som innebär att man jäser en andra gång.

Conegliano-Valdobbiadene DOC (hette tidigare Prosecco di Conegliano Valdobbiadene DOC) är ett relativt okänt område vilket är märkligt då det mesta bubblet som vi dricker kommer härifrån, nämligen prosecco. Prosecco är ett fruktigt vin som produceras av den sent mognande proseccodruvan, idag benämns den dock glera för att motverka förvirring. Proseccodruvan (glera) har gett namn åt både området och stilen. Traditionellt var dessa viner halvsöta men idag är de oftast torra och mousserande. Prosecco tillverkas enligt den enklare metoden cuvée close (kallas även charmat- eller tankmetoden) vilket innebär att den andra jäsningen sker långsamt vid en låg temperatur i en trycksatt ståltank, den bildade koldioxiden ”fångas upp” och löser sig i vinet. Klarning och buteljering sker under tryck för att bevara bubblorna i vinet. Resultatet är ett enkelt, fruktigt och okomplicerat bubbel.

Njut av vinerna från Veneto i vår!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *