Julvin och nyårsbubbel

Ljusen är tända, klapparna ligger vackert inslagna under granen, julbaket är redo att serveras och barnen är förväntansfulla. Så är dagen kommen. Familjen är på plats, julbordet framdukat, vi är fyllda med glädje och stämningen är på topp. Men vad ska vi spilla i glasen?

Jag delar gärna in julmaten i olika tallrikar för att på så sätt lättare sätta en specifik dryck till respektive fat men i år tänkte jag göra lite annorlunda och förenkla det lite grann. Jag förutsätter att vi dukar upp en traditionell julbuffé och när vi ska välja vin till ett gående bord så gäller det att hitta ett vin som bråkar minst med alla smaker, konsistenser och tillagningssätt. Vi måste också ta hänsyn till både varma och kalla rätter där bådadera har sin givna plats enligt tradition. Ett vin genomgående till julbordet går alldeles utmärkt, om man väljer rätt. Jag kommer att ge er några olika förslag, så ni har lite att välja på beroende på om ni önskar vitt, rött eller mousserande vin. Tänk på att en del flaskor ligger i beställningssortimentet så ni kan behöva lite framförhållning.

Vi glömmer ofta bort bubblorna men faktum är att det går alldeles utmärkt att dricka mousserande vin till julmaten. Vinet bör vara friskt och fruktigt, gärna med en liten restsötma eller ett vin med generös frukt. Syran kommer att ”skära” genom allt det feta på julbordet, samtidigt som sötman och frukten i vinet möter det söta i maten, nu tänker vi kolhydrater och det tar inte särskilt långt tid att konstatera att julbordet är fullt av söta smaker. Taittinger Nocturne (389 kr) är en halvtorr champagne i pampig kostym, som tur är så är insidan lika snygg som utsidan och bjuder på toner av kex, röda mogna äpplen, nötter, citrus och karamell. Smakrikt, fräscht och läckert. Vill ni hellre ha ett vin i en lägre prisklass så väljer ni Anna de Codorníu Blanc de Blancs Reserva (127 kr) som är en klassisk cava från ett av de större husen, mycket frukt och koncentration tillsammans med friskheten och de fina bubblorna gör detta till en självklar dryck till festligheterna.

Samma regel gäller egentligen om ni vill dricka ett stilla vitt vin, välj ett vin med lite sötma eller med mycket frukt så är ni hemma i kombinationerna, men undvik vita viner med fatkaraktär. Ett halvtorrt vitt vin med både tyngd och personlighet är Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese 2014 (99 kr) som ger oss en krispig syra, druviga toner och aromer av päron, melon och mineral. Klockrent. Vill ni hellre dricka ett rött vin så välj med omsorg. Ett mjukt, följsamt och bärigt vin är ett utmärkt val och jag tänker omedelbart på de solvarma och fruktiga röda pinot-viner från Nya Zeeland och Chile. Bel Echo Pinot Noir 2013 (159 kr) är relativt fylligt men ändå mjukt och elegant. Duette Premium Pinot Noir 2014 (99 kr) är en av mina favoriter och har varit de senaste åren. Den levererar sötmogen och ren frukt år efter år.

Välja mousserande till nyår är enkelt. De bästa bubblorna först och vid tolvslaget så spelar det faktiskt inte så stor roll vilka bubblor som vi skålar in det nya året med. Beaumont des Crayères Fleur de Prestige Brut 2003 (277 kr) är en torr champagne, utvecklad och mogen med toner av bokna äpplen, citrus, mineral, nötter och brioche. Zonin Prosecco (89 kr) är en enkel men ren och fruktig italienare där päron, melon och citron dominerar. Nadal Brut Nature Gran Reserva 2008 (149 kr) är en cava som bjuder på lite mer tyngd, snustorr och frisk där aromer av äpplen, nougat, honung och mineral går i täten. Vill ni slå på stort så välj Bollinger La Grande Année 2002 (859 kr), galet grym champagne med elegans, mognadstoner och komplexitet.

God jul och gott nytt år!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *