Skaldjur & Sauvignon Blanc

Snart drar skaldjurssäsongen igång och det dröjer inte länge innan delikatesser som kräftor, ostron, hummer och krabba dukas upp på borden. Servera skaldjuren i all sin enkelhet tillsammans med en fräsch sallad och citrusvinägrett, hembakat lantbröd och en syrlig getost. Spill en torr, frisk och fruktig sauvignon blanc i glaset. Eller bryt av med ett sött vin från Sauternes i Frankrike till ostronen.

Sauvignon blanc är en grön druva som är populär över hela världen men den har sitt ursprung i Frankrike där den odlas flitigt i vinregionerna Loire och Bordeaux. Nya Zeeland, USA, Australien, Sydafrika och Chile är andra länder där druvan ger goda resultat. Vinerna får olika karaktär och varierande stil beroende på vart i världen de produceras men de karaktäristiska dragen är oftast lätta att känna igen. Sauvignon blanc ger viner som är aromatiska och fruktiga med en krispig syra där gröna toner som krusbär, gräs, nässlor, svartvinbärsblad och örter dominerar. ”Kattkiss på en krusbärsbuske” är också ett väl använt uttryck som tack och lov är på väg bort. Druvan knoppar relativt tidigt vilket gör den exemplarisk för lite svalare klimat då vinerna blir krispiga och svala med en återhållsam frukt medan de från varmare områden tenderar att bli fruktigare och mer aromatiska med drag åt passionsfrukt, lime och citrus.

Vi börjar med vinerna från Frankrike och Loiredalen. Loire är en del av Parisbassängen som även sträcker sig över Champagne, Chablis och Bourgogne samt södra England. Jorden låg länge under vatten så jordmånen består av en stor andel fossiler och den är rik på kalk och krita med inslag av lera. Längst österut i Loire hittar vi Centrala Loire eller Övre Loire med ett kontinentalt klimat och i de berömda appellationerna Sancerre och Pouilly-Fumé regerar sauvignon blanc på var sin sida om floden. Vinerna härifrån är snustorra, syradrivna och mineralstinna med en återhållsam och slank frukt och i vinerna från Pouilly-Fumé hittar man ibland en liten rökighet. Sancerre Les Baronnes 2014 (art. nr 32253, 165 kr) och Caves des Perrières Pouilly Fumé 2014 (art. nr 5284, 139 kr) är två förslag som representerar sitt ursprung väl.

Längre söderut i landet mot den västra kusten hittar vi Bordeaux, här odlas sauvignon blanc främst i Pessac-Léognan och Graves där den ofta blandas med sémillon och fatlagras, vilket är den traditionella vitvinsstilen. Den klassiska bordeauxblandningen består av 80% sauvignon blanc och 20% sémillon. Dessa praktexempel är berömda världen över och gör sig bäst tillsammans med lite kraftigare skaldjursrätter. Fortsätter vi söderut till Sauternes så hittar vi samma druvblandning men här är det ädelsöta viner med fantastisk kvalitet och lagringspotential som dominerar. Petit Guiraud Sauternes 2012 (art. nr 4131, 182 kr) blir perfekt till ostronen.

Modern vit Bordeaux är på mångas läppar idag och då står oftast sauvignon blanc som ensam stjärna i flaskan, dessa viner jäser på rostfria ståltankar och fatlagras inte. Château Bonnet Bordeaux 2014 (art. nr 4151, 94 kr) är klockren i sin rena, fräscha och fruktdrivna stil. För några år sedan så gjorde sauvignon blanc från Nya Zeeland succé och det var i distriktet Marlborough, på sydöns norra kust, där rena och druvtypiska viner fullpackade med frukt tog världen med storm. Saint Clair Sauvignon Blanc 2014 (art. nr 6382, 109 kr) är ett skolboksexempel på denna karaktäristiska stil.

Plocka fram de läckra skaldjuren, servera med enkla och lätta tillbehör och låt de ädla havsdjuren stå i centrum. Servera ett glas väl kyld sauvignon blanc som enda sällskap och njut av sensommarens sista dagar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *