Sköna viner runt hundralappen

Om glamour och konsumtion, matkoma och dryckesorgier kan sammanfatta december förra året så brukar sparsamhet vara det enda ordet vi behöver för att förklara hur de närmsta månaderna framöver kommer att se ut, generellt sett i Sverige. Med det sagt så får vi helt enkelt bara gräva lite djupare för att hitta guldkornen, för gott vin vill vi väl fortfarande spilla i våra glas? Även om plånboken är något tunnare.

Tahbilk The Tower Shiraz 2012 (art. nr 2159, 93 kr) från Australien är ett fylligt, generöst och fruktigt vin med solvarma mörkbäriga toner, en touch av vanilj och cassis gör vinet mer intressant samtidigt som det har en bra stramhet. Shiraz från landet ”down under” har länge varit populärt och detta vin kommer från den välrenommerade producenten Tahbilk som även är en av landets äldsta vingårdar. Tahbilk grundades av familjen Purbrick och drivs idag av den tredje generationen, de är kända för sina gamla vinstockar som dateras ända tillbaka till 1860 då familjeföretaget grundades. Gården är vackert beläget i Nagambie Lake-regionen i centrala Victoria, norr om Melbourne, och aboriginernas namn på Nagambie är ”tabilk-tabilk” vilket betyder ”platsen med många vattenhål”, varav vingården har fått sitt namn. Glöm inte att prova vingårdens andra viner, garanterat jämn kvalitet över lag och deras vita vin på druvan marsanne är smått spektakulärt. Detta röda är ett perfekt vin till mustiga grytor med lamm eller nötkött.

Château Pech-Latt 2013 (art. nr 2233, 101 kr) är ett ekologiskt och mycket smakrikt vin från södra Frankrike som bjuder på generös frukt där skogsbär dominerar tillsammans med inslag av körsbär, kakao, rostade fattoner, viol och de klassiska sydfranska örterna som kommer från den kringliggande ”garriguen” – vegetationen runt Medelhavet där bland annat rosmarin, timjan och lavendel växer och frodas fritt. Vinet är fylligt, stramt och lite eldigt med personlighet från producenten Château Pech-Latt i Languedoc-Roussillon, Corbières. Det var munkarna från klostret i Lagrasse som planterade de första vinrankorna på egendomen och platsen är makalöst vacker och definitivt värt ett besök. Här är historia, kultur och vin lika sammanflätade som kvaliteten på detta vin är imponerande, vinet levererar årgång efter årgång och är faktiskt ett av de säkraste korten på systembolagets hyllor. En blodig biff med krämiga och lite salta tillbehör lyfter vinet till nya höjder.

Zenato Veneto Rosso Parziale Appassimento 2012 (art. nr 2388, 105 kr) är ett mulligt och kryddigt vin från berömda vinhuset Zenato i Venetien, nordöstra Italien. Vinet är relativt fylligt och mustigt men samtidigt mjukt med toner av mogna körsbär, cassis, plommon, rostade fat, choklad och salvia. Vingården startades 1960 av Sergio Zenato och med stor passion, kunskap och hårt arbete lyckades han bygga upp ett namn som är högt rankat i vinvärldens kritiska kretsar, dessutom klarade han av att förmedla sina kunskaper och sitt driv till nästkommande generationer med bravur. Idag är det syskonparet Nadia och Alberto Zenato som driver verksamheten och det här vinet är deras senaste skapelse. Familjen Zenato är världsberömda för att alltid leverera vin med en hög kvalitet och de gör även exklusiv Amarone, elegant Ripasso, modern Merlot och klassisk Valpolicella. Denna Appassimento funkar bra till kalv eller gris med smakrika tillbehör eller till en lyxig pasta med kyckling, soltorkade tomater och färska örter.

Australien, Frankrike och Italien i en salig blandning… Den gemensamma nämnaren, förutom prisnivån, är dock att de alla är fylliga och smakrika, kvalitetsinriktade och pålitliga men framför allt så är det tre bra viner som vi kan njuta av utan att få stora hål i plånboken. Jag önskar er alla ett fantastiskt 2015. Lev, njut och drick gott vin i stora klunkar… God fortsättning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *