Ljuvliga droppar till jul och nyår

Om ni inte redan börjat fundera på vad ni ska fylla era glas med under jul och nyår så är det hög tid att göra det nu. Julen står framför våra fötter med allt vad det innebär och nyårsbubblorna spills snart i våra glas. En härlig tid som dock kräver lite planering…

När jag ska välja vin till julbordet så brukar jag först dela in maten på olika tallrikar. De flesta av oss börjar med sillen och fisken och går sedan vidare till den varma maten för att avsluta med ”gottebordet”. Det jag alltid gör när jag tänker vin till juletid är att vinet ska ha en hög syra (undantaget är fino). Julmaten är relativt fet och har vi då ett vin med en hög syra så ”skär” den genom maten, som då känns mindre fet och inte lika tung. Om vi börjar vid den inlagda sillen så kör jag på klassikern med en torr sherry, antingen en fino eller en manzanilla. En dryck som folk i allmänhet har lite svårt för men som är en fantastisk kombination till den syrliga och umamipackade sillen, det gäller bara att våga prova och det går ju alltid att köpa en halvflaska. Till den gravade laxen med hovmästarsås så väljer jag gärna en frisk och fruktig riesling av god kvalitet och med lite restsötma. När vi kommer till den varma maten som revbensspjäll, prinskorv och köttbullar med rödbetssallad så plockar jag helst fram ett rött vin av druvan pinot noir, gärna ett vin med generös frukt som ändå är frisk och mjuk. När skinkan och den skånska senapen ligger på tallriken spiller jag en riktigt snyggt fatad godello i glaset. En av de häftigaste kombinationerna jag upplevt är Janssons frestelse tillsammans med ett sött vin från Sauternes. Den krämiga och salta gratängen gifter sig perfekt med de söta dropparna. Definitivt julhelgens ”must try”. Vad gäller gottebordet så finns det många sköna drycker att skölja ner sötsakerna med… En bra regel är att drycken alltid ska vara något sötare än desserten.

Sådär, nu när julhelgen är avklarad med matkoma, julklappar och familjemys så hinner vi knappt vila innan det är dags att plocka fram finkläderna, kliva i stilettklackarna (nåväl, kanske inte alla av oss) och andas glitter och glamour för en kväll i stjärnornas tecken. Nyårsafton. Får jag bestämma så dricker jag champagne rakt igenom middagen, något som är väldigt underskattat. Är det fest så är det. Börja kvällen med en riktigt frisk och fruktig Blanc de Blancs som apéritif, fortsätt med en lite krämigare och brödigare champagne till fisken och skaldjuren, champagnehuset Bollinger är alltid ett säkert kort. Vill ni äta ljust kött eller smakrika fiskrätter som huvudrätt så välj en lite komplexare champagne som har en stor andel pinot noir i sig. Bruno Paillard är ett fantastiskt exemplar med tyngd och koncentration. Avsluta kvällen med en knäckig kolapaj och drick en halvtorr champagne till detta, bättre final på en magisk kväll får vi leta efter. Det som blir över i flaskorna är perfekt att skåla in det nya året med! Om ni väljer att dricka vitt och rött vin genom middagen och spara champagnen till tolvslaget, tänk om. Börja istället festen med den bästa drycken, rent kvalitetsmässigt, då våra sinnen har en förmåga att trubbas av framåt kvällen… Lyxiga bubblor till välkomstskålen får vem som helst att komma in i rätt stämning!

Önskar er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *