Recaredo – mäktig cava med stjärnstatus

1878 föddes Recaredo Mata Figueres i staden Sant Sadurnì d’Anoia, den lilla pittoreska byn som idag utgör hjärtat av cavaproduktionen i Penedès, Spanien. Denna man var far till den mycket drivna och innovativa Josep Mata Capellades som år 1924 byggde om familjehuset till vinkällare och vinanläggning och började producera cava. Josep döpte sitt produktionsnäste till Can Recaredo men med tiden förändrades namnet och idag är cavahuset mer känt som Recaredo. Eller som ”Cavas egen motsvarighet till Rolls Royce”. Eller som ”Spaniens främsta cavaproducent”.

Cava är det spanska mousserande vinet som produceras enligt den traditionella metoden vilket innebär en andra jäsning på flaska. Drycken är oerhört populär världen över men det som både är roligt och intressant är att det senaste tiden dykt upp ett flertal kvalitetsmedvetna cavaproducenter som verkligen lyft vinstilen till helt nya höjder, egentligen har de funnits länge men alltid stått i skuggan av de kvantitetsinriktade giganterna. Producenten Recaredo är definitivt värd att börja utforska. Tack vare Joseps kunskap och glöd lyckades han skapa en vinstil som inte liknade något som tidigare setts på marknaden. Recaredos identitet formades genom honom och som genomsyras av liten produktion och mycket hög kvalitet. De odlar enligt gamla traditioner och tekniker och alltid med största respekt för naturen, som ett resultat av detta är Recaredo certifierade som ekologisk av Bureau Veritas och CCPAE och som biodynamisk av Demeter. Idag drivs vingården av Ton Mata, Josep Matas sonson, en mycket jordnära och ödmjuk man med imponerande kunskap och passion. Ton förfogar över 75 hektar i de norra delarna av Penedès varav vinodlingarna breder ut sig på 50 hektar över det vackra landskapet. På odlingarna växer de traditionella cavadruvorna Xarel-lo, Macabeu, Parellada och Monastrell men de odlar även de internationella druvorna Chardonnay och Pinot Noir. Druvorna skördas för hand och genomgår hård selektering innan de går vidare i processen, de pressas varsamt och jäser i ståltank. Musten ligger sedan på sin jästfällning över vintern vilket medför ökad fyllighet och komplexitet. Flaggskeppet Túro d’en Mota jäser dessutom på ekfat medan de andra vinerna först flyttas över till fat efter att den första jäsningen är avslutat. Vad är det då som gör Recaredo så unikt? Minsta lilla rörelse på gården sker för hand. Buteljeringen sker med naturkork istället för den mer vanliga kronkapsylen. Cavan långlagras och ligger på sin jästfällning i den svala källaren alltifrån 40 månader upp till 102 månader vilket betyder att vinet alltid är en Gran Reserva. Cavan är alltid årgångsbetecknad. För att avlägsna jästfällningen så fryser de inte flaskhalsen utan det sker för hand med ett mycket snabbt ingrepp. Cavan är alltid snustorr och får bära benämningen Brut Nature. För några år sedan utsågs de till Spaniens främsta cavaproducent av den nästan kultförklarade Robert Parker och många av deras viner ligger över 90 poäng på skalan som sträcker sig upp till 100. Recaredos främsta vin Turo d’en Mota fick 96 poäng, vilket aldrig tidigare registrerats för en cava. Recaredos cava är helt unik i sitt slag, på egen hand eller i sällskap av säsongens delikata ostron. Eller varför inte prova rosécavan till en spansk charkuteritallrik? Himmelskt i all sin enkelhet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *