Alain Graillot vertikalprovning årgång 2004-2010

20130326-064814.jpg

För ett tag sedan så samlades Sommelierföreningen Syd på Gustibus för att köra en provning med vinerna från den nästan kultförklarade producenten Alain Graillot, vinerna som spilldes i våra glas var Alain Graillot Crozes-Hermitage årgång 2004 till 2010, plus två andra viner att jämföra med: Guigal Crozes-Hermitage 2009 och Delas Crozes-Hermitage 2010.

Alain Graillot är den framgångsrike affärsmannen som 1985 lämnade Paris och bestämde sig för att sadla om, och det tog honom bara tre år innan han blev respekterad som en mycket duktig vinmakare. Idag äger Alain 23 hektar i norra Rhônedalen (främst i Crozes-Hermitage) som är fördelade på Crozes-Hermitage (en liten del även för vitt vin), Saint Joseph och Hermitage. Allt ute på fälten och på gården sker mycket noggrant, druvorna skördas för hand och macererar i några dagar innan jäsningen tar vid. Druvorna jäser på burgundiskt vis vilket innebär att hela klasar följer med i jäskaret. Vinet lagras sedan på gamla ekfat men en liten del lagras även på ståltank för att bibehålla frukten.

Alain Graillot Crozes-Hermitage 2004: Röd färg med drag åt tegelbruna nyanser i kanterna. Medelstor doft av mogna körsbär och plommon, röda mogna vinbär, läder, charkuterier, liniment och pepparmynta. Medelfylligt med mjuka frukt-och fattanniner. Läskande syra och aromer av mogna körsbär, läder, charkuterier, peppar och hö. Medellängd. Drick nu.

Alain Graillot Crozes-Hermitage 2005: Betydligt djupare färg med blåröda ungdomliga drag. Relativt stor och fruktdriven doft av omogna körsbär, björnbär, lagerblad, sötlakrits, liniment, mynta och fat. Fylligt med en frisk syra och mjuka men påtagliga tanniner, aromer som återkommer domineras av björnbär, viol, pepparmynta, halm och fat. Bra längd. Betydligt mer fruktdriven och generös. Kan ligga några år.

Alain Graillot Crozes-Hermitage 2006: Djupt blåröd färg. Medelstor doft av moreller, blåbär och björnbär, lakrits, rostade fat, torkade kryddor, pepparmynta, liniment. Medelfylligt med påtagliga frukt- och fattanniner, frisk syra och aromer av mörka bär, kryddor, chark, halm och fat. Betydligt stramare och mer återhållsam. Medellängd. Kvällens favorit för min del.

Alain Graillot Crozes-Hermitage 2007: Djupt blåröd färg. Medelstor doft av grön paprika, omogna, röda körsbär, peppar och lite jordiga toner. Medelfylligt, frisk syra och med en relativt mjuk tanninstruktur. Aromer av grön paprika och omogna körsbär tillsammans med kryddor och lite fat. Medellängd. För grön för min smak.

Alain Graillot Crozes-Hermitage 2008: Betydligt ljusare röd färg. Stor uttalad doft av vitpeppar, hö, kryddor som lagerblad och pepparmynta och mogna björnbär. Relativt lätt med en frisk syra och mjuka tanniner. Aromer av mogna björnbär, kryddor och vitpeppar kommer tillbaka men doften lovar mer än smaken. Mjukt, elegant men med en mycket gles frukt. Har nog sett sina bästa dagar.

Alain Graillot Crozes-Hermitage 2009: Mycket tät blåröd färg. Stor och fruktdriven doft av björnbär, cassis, mogna körsbär och kryddor. Fylligt med en mycket hög syra, fruktgeneröst med många och påtagliga tanniner där aromerna domineras av svart frukt som björnbär och blåbär men även viol och lakrits tillsammans med kryddor, peppar och en liten fatton. Koncentrerad och fruktigt. Bra längd.

Guigal Crozes-Hermitage 2009: Djup och tät blåröd färg. Medelstor doft av björnbär, mogna röda körsbär, vitpeppar och färska kryddor. Fylligt, fruktigt och med en frisk syra och täta tanniner. Aromer av mörka bär och frukter tillsammans med kryddor och viol. Långt avslut.

Alain Graillot Crozes-Hermitage 2010: Hög intensitet, djupt blåröd färg. Stor doft av viol och sötlakrits, lagerblad, halm och mörka bär som björnbär och blåbär. Medelfylligt med en hög frisk syra och med många och påtagliga tanniner. Fruktgenerös och tillgänglig med en del kryddiga toner i avslutet tillsammans med solmogna svarta bär. Långt avslut.

Delas Les Launes Crozes-Hermitage 2010: Djup blåröd färg. Stor doft av vanilj och björnbär, blåbär, syltade jordgubbar, parfym och rosor. Relativt fylligt med frisk syra och täta tanniner men med en bra frukt som backar upp. Lite parfymerade toner av rosor återkommer i smaken tillsammans med mörka bär, vanilj, en rostad fatton och kryddor. Bra längd.

Det är inte ofta som man får tillfälle att ställa upp vinerna på det här sättet men det är lärorikt och man får en betydligt större känsla för producenten. Genomgående relativt fruktdrivna viner (förutom årgång 2008), rena och mycket välgjorda. Gillar man frukt och koncentration ska man definitivt dricka vinerna unga. Eller årgång 2005 som står sig riktigt bra. Dock blev min favorit nollsexan, gillar när vinerna kärvar lite… Mycket intressant i alla fall, tack Fredrik!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *