Chablis & La Chablisienne

la chablisienne

Chablis. Det lilla distriktet som tillhör den berömda Bourgogneregionen i nordöstra Frankrike, vi befinner oss ungefär 15 mil sydost om Paris och 13 mil nordväst om Beaune. Chablis med sitt nordliga läge har ett svalt kontinentalt klimat med kalla vintrar och varma, torra somrar där frost och hagel är ett återkommande stort problem för vinbönderna. För att skydda rankorna eldar de med gasvärmare eller så ”sprinklar” de ute i fälten så att vattnet lägger sig som ett skyddande lager över knopparna, ett annat problem är att regnet oftast kommer under sommarperioden vilket kan leda till röta.

De franska vinbönderna kämpar varje år hårt mot vädrets makter och lyckas oftast producera högklassiga viner, år efter år. Jordmånen består av fossila skaldjur och lera och vi delar in dem i två olika typer; Portland (Petit Chablis) och Kimmeridge (Chablis, Chablis Premier Cru och Chablis Grand Cru) där den sistnämnda innehåller betydligt mer fossilerade lerjordar. Druvorna är lätträknade, den enda tillåtna är Chardonnay som här går under namnet Beaunois, vi säger ibland att denna druva är ”transparant” vilket innebär att den speglas oerhört mycket av sin växtplats och sin vinifikation. Idag jäser och lagrar vinbönderna främst sina viner i rostfria ståltankar och användningen av ekfat är begränsad (trots att ekfaten är den traditionella metoden att jäsa och lagra vin på). Ekfat används idag för att ge struktur, elegans och komplexitet till vinet utan att tappa dess frukt och ursprung, sitt terroir.

Chablis delas in i fyra olika klassifikationer där Petit Chablis är lägst på kvalitetskalan, dessa viner är lätta, friska och fruktiga. Chablis är nästa steg och vinerna är smakrikare. Premier Cru är följande nivå och det finns ungefär 40 namngivna växtplatser med denna status som ger mer djup och komplexitet. Överst hittar vi Chablis Grand Cru, en appellation med sju olika vingårdar som ligger i hjärtat av Chablis, på branta sluttningar i sydliga lägen för maximal solexponering. Här pratar vi vin i världsklass och med en lagringspotential som heter duga, håll utkik efter Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos och Blanchots.

En av de pålitliga producenterna i området är La Chablisienne, ett kooperativ med 300 medlemmar och 1200 hektar där de med detta står för cirka 25 % av all produktion i Chablis. La Chablisienne grundades 1923 av några vinbönder i området för att tillsammans sälja sina viner. Fram tills 1950-talet tog bönderna i kooperativet sina viner till gården där de sedan blandades och såldes vidare. Idag tänker de annorlunda och har lyckats skapa en egen stil, numer köper de in musten och de har total kontroll över vinframställning och lagring. Ett kvalitetstänk som resulterat i att de idag är en av de absolut främsta producenterna i distriktet. Deras viner håller alltid jämn, hög klass och du får alltid mycket vin för pengarna. La Chablisienne producerar allt från Petit Chablis till de förnämsta Grand Cru vinerna och här kommer några av mina favoriter:  Petit Chablis La Chablisienne 2011, Chablis Les Vénérables Vieilles Vignes 2008, Chablis Premier Cru La Singulière 2010 och Chablis Grand Cru Grenouilles 2007. Perfekt till den grillade fisken och till de läckra skaldjuren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *