Mina jul- & nyårsfavoriter

Otroligt. Ännu ett år har gått. Vart tar tiden vägen? Klyschigt men lika sant för det. När tidningen når dina händer är det bara några dagar kvar till jul och nyår väntar runt hörnet. Kanske en tid med skräckblandad förtjusning. Den är här i alla fall, för att stanna i några veckor…

Julborden började redan i november och hysterin verkar aldrig lägga sig. Vad är det för märkvärdigt med vårt svenska julbord då? Helt ärligt så är jag inte speciellt förtjust i vår traditionella julmat. Jag tycker om sill. Och lax. Till det så vet du ju redan att du bör spilla en torr Riesling eller en Sherry Fino i glaset för att bli nöjd, eller en öl och så snaps såklart. Men det har jag ju tjatat om i några år nu så istället får det bli något helt annat. Jag har tagit fram ett modernt, komplext och elegant rött vin från en av mina favoritproducenter. Bjuder även på något sött, örtigt och fräscht till risgrynsgröten och något betydligt tyngre och komplexare till den mörka chokladen. Självklart har jag även plockat fram ett bubbel till nyårsafton. För vad är en fest utan champagne?

Roda Reserva 2007 är ett rött vin som produceras av 89 % Tempranillo, 8 % Garnacha och 3 % Graciano, druvorna skördas för hand, jäser i temperaturkontrollerade träkar och vilar sedan 16 månader på franska barriquer och ytterligare 20 månader på flaska. En djupt röd vacker färg med drag åt tegelröda nyanser med en intensiv doft av mogna körsbär, björnbär, sötmogna röda bär som jordgubbar och vinbär, kryddor, kakao och en rostad fatton. Medelfylligt, friskt och med silkeslena tanniner, generös solmogen frukt där körsbär dominerar med kryddor, kakao och ekfat i smaken, allt i mycket bra balans och harmoni och med ett strålande avslut. Generöst, komplext och elegant. Sjukt bra! Ett praktexemplar på en modern Rioja som inte tappat sitt ursprung. Det här spiller jag i glaset till lamm med massor av färska örter och vitlök. Kom igen, ni behöver ju inte äta julmat hela tiden!

Limoncello di Capri är en citruslikör från Italien som produceras av skalet från citronerna vilket ger en tydlig gul färg och uttalade aromer av råvaran. Likören är söt och fyllig med smak av citrus tillsammans med en diskret örtighet. Trots sötman så har den en fräschör över sig, och det tillsammans med en angenäm grapefruktsbeska gör den solklar i glaset, och på gröten… Såhär i juletider älskar jag att ringla likören över risgrynsgröten och samtidigt spilla upp de vackra dropparna i mitt glas. En italiensk delikatess som är en fröjd för ögat såväl som för gommen.

Dillon Très Vieux Rhum är en mörk rom från Martinique, den vackra och mytomspunna ön i sköna Västindien. Färgen är djupt bärnstensfärgad, doften stor och något eldig där torkad frukt, arrak, muscovadosocker, sirap, fudge och vanilj framträder. Fylligt med en behaglig sötma och tydlig fatkaraktär där torkade frukter, vanilj, sirap, sötlakrits och arrak återkommer i smaken. Långt och värmande avslut som blir perfekt till en bit mörk choklad efter middagen. Jag lovar att livet känns mindre tungt.

Palmer & Co Millésimé Brut 2006. En ruggigt bra årgångschampagne som bjuder på mängder av sköna bubblor, en djup gul fruktighet, bröd och kex, mineral och citrus. Ett måste till nyår! Köp några extra flaskor för att spara i källaren, det här är nämligen väldigt mycket champagne för pengarna!

Faktum kvarstår alltså, ännu ett år har passerat och jag önskar er alla därmed en God Jul och ett riktigt Gott Nytt År!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *