Roda Reserva 2007, art. nr 73863, 289 kr

Spanska Bodegas Roda grundades av två familjer 1987 i Rioja, familjenamnen är Rotllánt och Daurella, varav bodegan fick namnet Roda (de två första bokstäverna i vardera namn). 5 år senare släpptes det första vinet och succén var ett faktum. Idag är de inte bara välkända i Spanien utan de hyllas över hela världen för sin extrema kvalitet. Det här är ett av mina absoluta favoritviner och som jag gärna återkommer till. Förra lördagen var jag och Caroline hembjudna till John och Malin och ni kan gissa om jag blev överförtjust när jag såg vilket vin som serverades, det är riktiga vänner det… :) Dessutom har jag en flaska liggandes i tryggt förvar, som också John och Malin kommit med, ni är för fina!

2007 var ett ganska svårt år i Rioja då vingårdarna drabbades av mycket mögel på våren och försommaren på grund av regn, detta medförde att skörden minskade markant men tack vare att september blev solig, varm och torr klarade sig skörden ändå bra. Druvorna skördades sent, produktionen blev begränsad men kvaliteten mycket hög.

Det här vinet producerades av 89 % Tempranillo, 8 % Garnacha och 3 % Graciano, druvorna kommer från vinrankor som är minst 30 år gamla och skördades mellan den 25 september och 21 oktober 2007. Druvorna plockades för hand, jäste i temperaturkontrollerade träkar och spenderade sedan en tid i franska barriquer, 50 % av vinet i nya fat och 50 % i fat som använts en gång. Vinet buteljerades i mars 2009. Vinet vilade 16 månader på ek och 20 månader på flaska innan det kom ut på marknaden.

Vinet har en djupt röd vacker färg med drag åt tegelröda kanter. Stor och intensiv doft av mogna körsbär, björnbär, sötmogna röda bär som jordgubbar och vinbär, kryddor, kakao och en rostad fatton. Vinet är medelfylligt och syran frisk med silkeslena tanniner, generös solmogen frukt där körsbär dominerar med kryddor, kakao och ekfat, allt i mycket bra balans och harmoni och med ett strålande långt avslut. Generöst, komplext, elegant och ruggigt bra! Ett praktexempel på en modern Rioja som inte tappat sitt ursprung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *