A.A Vezzoli di Vezzoli Giuseppe

Producenten Azienda Agricola Vezzoli di Vezzoli Giuseppe håller till i byn Erbrusco i Bresciaprovinsen och i regionen Lombardiet, Italien. De producerar både stilla vita och röda viner under beteckningen DOC Franciacorta och det klassiska mousserande vinet under DOCG Francicorta. För ett tag sedan, på vinmässan Vinitaly i Verona,  fick jag möjligheten att testa några av deras mousserande viner och här följer resultatet.

Franciacorta DOCG Brut S.A: S.A är en förkortning av det italienska ”Senza Annata” som kort och gått betyder ”utan årgång” (NV). Ett vin som produceras av 100% chardonnay och enligt den traditionella metoden, jäser i ståltankar, buteljeras och spenderar sedan 18 månader på sin jästfällning. Färgen är ljust halmgul med små, eleganta bubblor i glaset. Fruktig doft av gula äpplen, vita blommor, omogen citron, mineral och en nätt brödighet. Torr, mycket frisk syra och en skönt krämig mousse. Fräscht, rent och rakt fram med en bra längd.

Franciacorta DOCG Brut Millesimato (2008): Produceras av 100% chardonnay, druvorna plockas för hand, jäser på ståltank, buteljeras och ligger sedan 36 månader på sin jästfällning. Något djupare gul färg. Fina små bubblor. Större doft av röda och gula mogna äpplen, mer mineral och en uttalad jästighet, citronskal och rostat bröd. Något fylligare och fruktigare, krämig mousse. Vinet är torrt med en frisk syra och mycket citrusfrukt i smaken. Långt avslut.

Franciacorta DOCG Satèn Brut (2008): 100% chardonnay. Basvinet jäser i ståltankar, flyttas sedan över till barriquer där vinet spenderar ytterligare 6-7 månader. Buteljeras och ligger på sin jästfällning i 24 månader. Halmgul färg med en liten skimrande guldnyans. Medelstor doft av mogen tropisk frukt som ananas och mango, brioche och drag åt oxiderade toner som bokna äpplen. Vinet är torrt och friskt med en stor härlig mousse och nätta fattanniner där mogna gula frukter dominerar tillsammans med solmogen citron och övermogna äpplen i smaken, fin mousse. Lång eftersmak.

Franciacorta DOCG Rosé Brut: 100% pinot nero (pinot noir). Musten ligger 3 timmar med skalet för att anta färg, jäser i ståltankar, buteljeras och spenderar 24 månader på sin jästfällning. Medeldjup skimrande persikofärg. Små täta bubblor. Medelstor doft av röda bär som lingon och smultron men även komplexa toner av bacon och kola, lakrits, mineral och lite nötiga toner. Vinet är helt torrt med en frisk syra och en krämig mjuk mousse och i smaken dominerar citrusfrukter som citron och vit grape men även gula tropiska frukter, lakrits, rök och en viss smörighet. Elegant och harmoniskt med ett långt avslut.

Franciacorta DOCG Nefertiti Dizeta Extra Brut (2006): Vinet har fått sitt namn efter den egyptiska drottningen, Nefertiti. 100 % chardonnay. Basvinet jäser i barriquer 6 månader, buteljeras sedan och ligger 41 månader på sin jästfällning. Inget tillsatt socker (ingen dosage). Vackert gyllene i färgen. Små och eleganta bubblor. Stor fruktig och lite smörig doft med komplexa aromer av tropiska frukter som mango och ananas, röda och gula äpplen, jäst, brioche och mandel tillsammans med mjölkchoklad. Vinet är snustorrt, mycket friskt och med nätta fattanniner. Aromerna vin kände i näsan återkommer fast nu med en nötighet som är betydligt mer framträdande. Mycket lång eftersmak.

Franciacorta Brut ”Collezione Oro”: 100% chardonnay. En blandning av druvor från årgångarna 2002, 2003 och 2004. Limited Edition. Basvinet jäser i ståltankar och ligger 5 år på sin jästfällning. Vackert guldgult skimmer. Stor, uttalad doft av  tropiska mogna frukter, solmogen citrus, röd grapefrukt, smör, bacon, honung, övermogna röda äpplen, mandelmassa, choklad och hasselnötter. Vinet är torrt och mycket friskt med en otroligt krämig och mjuk mousse. Aromerna vi kände i näsan återkommer i smaken med en lång mineralisk eftersmak. Komplext, elegant och alldeles, alldeles underbar…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *