Iñigo Amézola Blanco 2009, Invinitum, 209 kr,

Vita viner från Rioja ser vi sällan här i Sverige, allt för sällan. De röda vinerna från den nämnda regionen är vi däremot väl bekanta med och de har länge varit en av svenskarnas absoluta favoriter. Med sin sötmogna bärighet och sin karaktäristiska vaniljton i bakgrunden förför de passionerat men med de vita är det annorlunda och så har det alltid varit. För mig som är sådär barnsligt förälskad i just vita fatlagrade viner är detta fortfarande ett mysterium, men att smaken är som baken är väl ingen världsnyhet direkt… Iñigo Amézola Blanco 2009 är ett vin med stor karaktär och personlighet. Gyllengula skimrande droppar som ger toner av tropisk frukt, solmogna citroner, mandel, smörpopcorn, kolaremmar, färska örter och en viss nötighet som kommer fram på slutet och stannar hur länge som helst. Ett fylligt och torrt vin med en frisk balanserad syra, härliga fattannier och med aromer som återkommer i smaken där fatkaraktären dominerar och den gula frukten får stå lite i skuggan tillsammans med de gröna örtiga tonerna. Helt fantastiskt om ni frågar mig… Månadens ”must have”! Missa inte heller våra traditionella röda viner från samma producent där du hittar en Crianza, en Reserva och en Gran Reserva. Köp vinet här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *