Altùris Chardonnay 2010, 113 kr, Invinitum

Chardonnay är en av världens mest kända druvsorter. Ber man någon nämna en grön druva så svarar förmodligen 90 procent ”Chardonnay”, och det spelar nog heller ingen roll vem man frågar. Hur har då denna druva kommit att bli så populär? En bra fråga som jag inte tänker besvara här, men en av anledningarna kan vara att den kommer i så många olika skepnader.

Rena, friska mineraliska viner med citrus och äppeltoner i exempelvis Chablis, fatlagrade tyngre viner med toner av smörkola, nötter och mogen citrus i Bourgogne eller kanske aromer av exotiska gula frukter med avrundad syra och viss eldighet från heta områden utanför Europa? Det vi kan lära oss utav det här är att druvan är transperant, det vill säga att den tar åt sig mycket av sin växtplats och ändrar karaktär efter vinifikation.

Det här vinet kommer från nordvästra Italien från ett litet distrikt som gränsar mot slovenska gränsen, Orientali del Friuli och jag tror att vinet har de egenskaperna och den karaktär som folk förväntar sig att en Chardonnay ska ha. Vilka det nu egentligen är. En mycket ljust halmgul färg spills i glaset med rena aromer av grönt äpple, citron och en ton av smörblomma. Vinet är torrt och medelfylligt men en frisk syra och en oljig munkänsla med aromer av mineral, grapefrukt, citrus, honungsmelon och äpple. En härlig längd som bjuder på en uppfriskande citruston.

Oekad Chardonnay av bra kvalitet som visar druvtypiskhet, fräschör och charm. Njut vinet tillsammans med grillad torskrygg, skirat smör och citrussallad, det gjorde jag och det var fantastiskt gott. Köp vinet här.

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *