Är Cava vår nästa världsdryck?

Cava från Recaredo är det i alla fall. Jag har skrivit om Cava förr men det är värt att nämna igen, jag älskar nämligen denna oemotståndliga dryck!

Cava är ett mousserande vin från Spanien som produceras enligt den traditionella metoden, vilket innebär att vinet får sin andra jäsning på flaskan. Från start har Cavan fått kämpa för att vinna marknad mot sin mer välrenommerade granne i norr, nämligen champagnen, och det ser nu ut som att de är på god väg att lyckas. Målet att gå om champagnen är ännu inte nått, och inte heller tror jag att det kommer ske, men en sak är säker och det är att vi börjar förstå att Cava inte längre är något lågbutgetalternativ till skumpan utan att det är en vinstil som faktiskt kan hålla yttersta kvalitet. Det gäller bara att veta vart man ska leta.

Vi tar det från början. En ung spanjor vid namn Josep Raventós besökte 1872 vinodlingsområdet Champagne i norra Frankrike, där såg Josep hur vinet fick en andra jäsning på flaska och han for hem till Spanien med sina nya kunskaper. Senare samma år producerade han Cava för kommersiellt bruk för första gången i den pittoreska byn Sant Sadurní d’Anoia, Penedès. Spaniens älskade mousserande vin hade fötts, men det man inte visste då var att den sprudlande drycken skulle bli det mest säljande mousserande vinet i världen. För ett litet tag. Framgångssagan blev ett faktum när phylloxeran (vinlusen) förstörde de franska champagneodlingarna i slutet av 1800-talet, för några år framöver fanns det inte speciellt mycket champagne att tillgå, varav Cavan gick om den franska konkurrenten. Året var 1877 och spanjorerna jublade, men några år senare drabbades även Spanien av den fruktade lusen och framgångssagan tog slut, återigen hade de blivit besegrade av fransmännen.

Exakt 100 år efter Cavans födelse grundades Consejo Regulador de Vinos Espumosos, en kontrollgrupp som verkar för att kvalitetssäkra mousserande vin och som även medförde bestämda lagar och regler för Cava. För att vinet ska få benämnas Cava får det bara produceras av de gröna druvorna Macabeo, Xarel-lo, Parellada och Malvasía, Chardonnay är tillåten sedan 1986 då landet gick med i EU. När man gör rosécava få man använda de blå druvorna Garnacha, Monastrell, Trepat och Pinot Noir. Det krävs också att vinet ligger minst 9 månader på sin jästfällning, önskar man en Reserva begärs 15 månader och 30 månader ger beteckningen Gran Reserva. Cava fick DO-status (skyddat ursprungsbeteckning) 1991 men DO Cava är inte ett begränsat geografiskt område utan druvorna kan komma från ett antal olika byar och regioner runt om i landet. Om man använder sig av andra druvsorter, lagringen inte följs eller vinet på något annat sätt inte uppfyller kraven, kallas vinet för espumoso.

Cava är en mycket intressant och spännande vinstil som man bör utforska djupare, och då menar jag inte bara budgetvarianterna som agerar hyllvärmare på Systembolaget, utan de riktiga godbitarna. Att det fortfarande finns människor som hellre köper en champagne av dålig kvalitet bara för att det är just champagne, istället för att köpa en kvalitetscava med personlighet, karaktär och komplexitet till hälften av priset är för mig oförståligt. Och oförlåtligt. Men nu när vi ändå är redo för rosé av klass så tror jag faktiskt att vi även är mogna för äkta Cava av sällan skådat slag.

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *