Faucomprez Brut Cuvée Prestige Grand Cru, 319 kr, Invinitum

Champagne är utan tvekan världens främsta vinproducerande region, gällande det mousserande vinet. Men Champagne är inte bara just detta utan även ett av världens mest kända varumärken. Efterfrågan är större än utbudet och idag säljs det mer än någonsin vilket innebär att det finns producenter som utnyttjar situationen. Därför hittar vi, inte allt för sällan, produkter på marknaden där prisklassen inte alltid överensstämmer med kvaliteten.

Tack och lov har vi idag otroligt pålästa och intresserade, men framför allt kräsna konsumenter som genomskådar detta maktspel och istället väljer champagne som produceras i liten skala från franska vinbönder som har mindre kända namn men med unika produkter av högsta kvalitet. Quenardel & Fils är ett litet familjeägt champagnehus i Verzenay som är en by med de fina tilläggsorden Grand Cru. På 8 hektar odlar man sina druvor där de äldsta rankorna nått den aktfulla åldern 55 år och frukten från dessa gamla rankor är reserverade för prestigevinerna, som denna Faucomprez Cuvée Prestige Grand Cru.

Vinet skimrar i en vacker halmgul färg och i glaset finner vi otroligt eleganta bubblor, doften är generös och komplex och bjuder på aprikoser, röda äpplen, kexchoklad, smörblomma, champinjon och skorpor. I munnen möts vi av en härligt krämig mousse och en syra som är full av liv där smakerna speglar aromerna vi kände i näsan men där vi även hittar massor av solmogen citron och mjölkchoklad. Vinet är torrt och har en underbar längd som avslutas med en behaglig stjärnfruktsbeska. Kvalitet, karaktär och personlighet i en och samma flaska. Champagne när den är som bäst!

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *