Cava Recaredo Brut Nature Gran Reserva 2006, 215 kr, Invinitum

Jag förstår varför cava idag är så underskattat. De klumpiga cavorna som så ofta säljs på systembolaget ger folket en bild av vad cava är, en bild som dessvärre är mycket orättvis. Uttrycket ”det går inte att sälja en cava över 100 kr” är välkänt men inte mer sant för det. Visst kan man göra det, om cavan är elegant, välgjord och förtjänar sina pengar.

Denna cava produceras i hjärtat av Penedès i den lilla byn Sant Sadurni d’Anoia. Bodega Recaredo är biodynamisk där allt sker för hand och xarel-lo, macabeu och parellada är de klassiska druvorna som bygger upp detta mästerverk.

Vinet har legat över 3 år på sin jästfällning vilket ger den benämningen Gran Reserva och att hitta en cava som är årgångsbetecknad, en Gran Reserva och som dessutom är Brut Nature är något man oftast inte ser. Därför är den här cavan väldigt speciell. På många sätt. I glaset spills ett halmgult vin med små och generösa bubblor, doften är till en början ganska diskret men blommar upp med lite tid där gröna äpplen, mogen citrus och krutonger är de aromer vi hittar. Det är helt torrt med en fräsch syra och krämig, mjuk mousse som fyller hela munnen.

Brioche, mineral, gula äpplen, mogen citrusfrukt och en jästighet kommer åter och stannar kvar mycket länge. En harmonisk cava som slår de presenterade budgetchampagnerna på dagens marknad med hästlängder.

Elegans, komplexitet och charm i en och samma flaska, oerhört stilig nu men klarar att lagras ytterligare många år för att visa sin fulla kapacitet. Cavan finns på Invinitum för enkel beställning och snabb leverans.

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *