Freixenet Malvasia 2001, 139 kr, art. nr 74222

”Sött, spanskt och mousserande. Så härligt otrendigt!” Orden kommer från Mr Öhman och jag är benägen att hålla med. Första gången jag testade vinet var på mässan Älska Mat för några månader sen där Freixenet ställde ut med några av sina viner. Det här var som sagt ett utav dem och med ledning av Anders (yes, det är samme man som Mr Öhman, visst låter det byråkratiskt och hysteriskt roligt?) gick vi på denna sexiga skönhet.

Det mousserande vinet har en ljust gul färg med relativt små och täta bubblor. Doften är stor och utpräglad med jästiga aromer (jag får en känsla av Sherry Fino), mandlar, bröd och mogen gul frukt där honungsmelon dominerar. Det är sött och balanseras av en skön syra. Vinet är medelfylligt med en fin krämig mousse där honung, persika och gult äpple återkommer i smaken tillsammans med små sötmandlar.

Tveklöst spännande med mycket personlighet som man antingen älskar eller avskyr, men vad man än tycker om vinet så lämnas man inte oberörd. Med sin högst intressanta karaktär är det både fängslande och riktigt coolt som borde provköras av alla ni där ute som har vett och sans att förstå att Cava kan vara riktigt bra ibland. Ibland så bra att jag får rysningar, gåshud och nästintill lämnar en våt fläck i soffan.

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *