Champagne – slumpen som blev till guld

Man började prata om vinerna från den nordfranska regionen redan på 800 talet men på den tiden var de stilla och hade inte alls något högt anseende ute i världen. Statusen kom först i början av 1700-talet då de berömda bubblorna kom in i bilden, eller in i flaskan rättare sagt. Av en slump.

Under de kalla vintermånaderna buteljerade vinbönderna sina viner i godan tro om att alkoholjäsningen var avslutad. Men icke. När solens strålar successivt började värma höjdes temperaturen och jäsningen startade igen, den här gången i flaskan. Bönderna förbarmade sig över det förstörda vinet i buteljen som dessutom exploderade och orsakade inte bara skada utan även hysteri, men man lärde sig att kontrollera jäsningen och till slut även tycka om det sprudlande vinet. Världens kanske mest älskade dryck hade fötts.

Champagne är en region i norra Frankrike, alltså inte en vinstil utan ett mousserande vin från området (typ vinstil numer) där lite fler än 300 byar delar på dryga 30 000 hektar vinodling. Champagne vilar på en kalkrik jordmån och har en medeltemperatur på strax över tio grader vilket bland annat gör vinrankorna väldigt utsatta för det kyliga vädret och den befarade vårfrosten, men man motarbetar detta genom en mycket gammal metod där man använder sig av eldar i vingårdarna. Eldarna tänds längst utkanten av vinfälten och driver bort fukten och den frost som försöker angripa de känsliga stockarna, en väl beprövad och synnerligen effektiv teknik.

Druvorna man använder sig av för att producera champagne är i huvudsak den gröna Chardonnay samt de två blå Pinot Noir och Pinot Meunier. Tillverkar man champagnen med enbart Chardonnaydruvor kallas den för en Blanc de Blancs och gör man de sagolika bubblorna enbart med blå druvor benämner man vinet Bland de Noirs. Det tillverkas även en liten del stilla vin i detta mytomspunna landskap och dessa rariteter går under namnet Coteaux Champenois. Om det är någon som vill prova. Grand Cru är den högsta klassificeringen och tilldelas bara de byar med de absolut bästa lägena, Premier Cru är näst i rang och sen finns det givetvis en hel rad andra termer som exempelvis Cuvée, Vintage och Prestige så det är bara för er att börja utforska vad Champagne har att erbjuda lagom till nyår.

De sista dagarna på året närmar sig nämligen. Ytterligare ett år åt hävderna som sparkas ut då det kommande ska vigas in. Vissa firar med familj, andra med vänner och somliga firar med både och. Det finns de som firar själva och så de förstås som inte firar alls men den gemensamma nämnaren är väl ändå vad de dricker när timmen är slagen. Jag pratar såklart om de 50 miljoner bubblorna som vi finner i buteljen. Det är få drycker som är så väl förknippade med fest, glitter och glamour som champagnen och så har det varit i alla tider. Det ses som en lyx som oftast bara njuts vid speciella tillfällen, enligt mig är livet alldeles för kort för att endast dricka champagne vid dessa utsedda tidpunkter men vi kan väl i alla fall börja med nyår. Prislappen må sluta på en högre siffra men det är värt varenda krona då upplevelsen kostar betydligt mer. Mer än pengar någonsin kan erbjuda.

Följ mig även på Invinitum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *