Sherrypanelen testar och säger sitt

Med mycket fokus på sherry den sista tiden och med en hel del förfrågningar om denna sensationella och nästan återuppstådda vintyp, har jag nu samlat några sherrynoteringar utan krusiduller och överflödiga superlativ, förutom på några få där jag helt enkelt inte kunde låta bli. Varsågoda.

Tio Pepe Fino, 99 kr, art. nr 8225: Ljusgul färg med en urtypisk doft där aromer av bröd, mandel, jäst och grönt äpple framträder. Den är knastertorr, fjäderlätt och mycket elegant med aromerna av jäst och snäckskal i smaken.

Fino Inocente, 375 ml, 59 kr, art. nr 8202: Ljust gul färg, även denna torr med liknande finokaraktäristiska aromer som ovan nämnda, en nätt citruston hittar jag också tillsammans med en diskret knäckighet. Perfekt till mandlar och gröna oliver, och till julbordens klara sill förstås.

Viña AB Amontillado, 139 kr, art. nr 77092: Ljust gyllenbrun med aromer av jäst, nötter, mandel och torkad frukt. Den är torr och lätt till medelfyllig med bra längd.

Amontillado Real Tesoro 82 kr, art. nr 8231: Ljusbrun med nötiga aromer tillsammans med russin, dadlar och en hint av salmiak. Vinet är knappt halvtorrt och medelfylligt med smaker av kola, nötter, jäst och en rökighet som framträder och sitter kvar en stund.

Dry Sack, 95 kr, art. nr 8209: Den här sherryn är en blandning av Amontillado, Oloroso och Pedro Ximénez. Ljust bärnstensfärgad och har en varm och oxiderad ton av honung, nötter och torkad frukt som persika och russin. Det är medelfylligt och halvtorrt med smak av torkad frukt, salmiak och bittermandel. Eftersmaken är lång med en viss jästighet och en fin bränd ton.

Alfonso Oloroso Seco, 139 kr, art. nr 77093: Mörkbrun färg och stor oxiderad doft med toner av valnötter, kola, torkad frukt, russin och bränt socker. Det är torrt och medelfylligt med komplex och lång avslutning.

Christina Oloroso Abocado, 79 kr, art. nr 8223: Ljust bärnstensfärgad med uttalad doft av knäck, nötter, lakrits och torkad frukt med en viss rökighet. Den är halvtorr, rund och medelfyllig och perfekt till hårdostar och nötter.

Apostoles Palo Cortado VORS, 399 kr, art. nr 89114: Denna exklusiva Palo Cortado har en snittålder på minst 30 år och bjuder på en gyllenbrun färg och en intensiv och oerhört komplex doft där fikon, russin, bränt socker, knäck, lakrits och bränt gummi finns i näsan och i smaken. Halvtorr och fyllig med en frisk syra och magisk längd där torkad frukt och salmiak sitter kvar hur länge som helst. Denna skönhet är av den exklusivaste sorten men kostar fortfarande bara en bråkdel av vad andra storheter gör. Generös doft, mycket smak och otrolig längd. KÖP!

Matusalem Oloroso Dulce VORS, 229 kr, 375 ml, art. nr 94950: Mörkbrun färg med en något blommig doft tillsammans med sötlakrits, sirap, brunt socker, torkade russin och fikon, dadlar, tjära och asfalt. Vinet är friskt och otroligt komplext, koncentrerat och sött. Mycket lång eftersmak och helt outstanding med över sina 30 år på nacken. KÖP!

Gonzalez-Byass PX Nectar, 149 kr, art. nr 78003: Mycket mörk färg med en aningens grön kant, uttalad doft av torkade druvor, katrinplommon, fikon, sirap, bränt socker, lakrits och sviskon. Oerhört kraftfullt vin med intensiv sötma, koncentration och med simmig konsistens. En dessert i sig men gör det klassiska och ringla lite av detta vin över vaniljglassen. Så barnsligt gott.

Missa inte Mr Öhmans Masterclass i Sherry/Montilla den 13/2 2011 på Gustibus i Malmö om ni som jag gått och blivit helt tokiga i denna fabulösa dryck. Vem vet, vi kanske ses där?

Följ mig även på Invinitum och på Fresh Magazine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *