Österrike med Grüner Veltliner i täten

1985 ertappades några producenter med att söta upp sina viner med dietylenglykol. Skandalen var ett faktum och det taktlösa beteendet förstörde anseendet för de österrikiska vinerna och tog nästan död på vinindustrin i landet. Men de lyckades vända nederlaget och nu, 25 år senare, är det bara en skamfläck i historien (dock en stor sådan) och idag producerar man vita viner i världsklass.

Österrike har likheter med Tyskland vad gäller både druvor och lagstiftning där den sistnämnda grundar sig på hur mogna druvorna är vid skörd och klassificerar sen vinet efter detta. Generellt kan man säga att de österrikiska vinerna är torrare, fruktigare med en högre alkohol och en större kropp p.g.a. det varmare klimatet medan de från grannlandet ofta behåller en viss restsötma och får en vassare syra med lättare kropp.

Klimatet är kontinentalt med långa, varma somrar och svala nätter med synnerligen låga temperaturer på vintrarna. De flesta odlingarna finner man i den mindre kuperade östra delen av landet som är skyddat av berg både i öst och i väst. Längre västerut består landskapet av de höga alperna med ett betydligt extremare klimat varför man inte odlar så mycket vin i dessa traker. Jordmånen är mycket varierande med allt från kalk, sand och lösa jordar till skiffer och granit.

Landet är indelat i 4 underregioner med Steiermark längst ner i sydöst och Burgenland i östcentrala delen. Wien är den enda huvudstaden i välden med ett eget vindistrikt som i sin tur är omringat av Österrikes viktigaste region gällande kvalitetsvin, Niederösterreich, uppe i nordöstra hörnet.

Den gröna nationaldruvan, grüner veltliner, står för en tredjedel av rikets vinodlingar. Grüner Veltliner betyder ”den gröna från Veltlin” och Veltlin syftar på Valtellina som är en region belägen i norra Italien på gränsen mot Österrike. Vinerna är oftast torra med en pigg syra och aromer som päron och äpple, även melon, citrus och grape är vanliga kännetecken samt örter och mineral tillsammans med vitpeppar. Grünerdruvan har även några års lagringskapacitet och med mognad kan den visa upp en lätt rökighet med halm och honung som rundas av med en oljig munkänsla.

En modedruva på tapeten som rönt många internationella utmärkelser för sin friska, fruktiga och kryddiga stil. Druvan odlas även i Tjeckien och i Ungern men det är i Österrike som den briljerar och lyser starkast. Förutom grüner veltliner odlas här även riesling, weissburgunder och welschriesling men också blå druvor som zweigelt, blaufränkisch, saint laurent, blauer portugieser och blauburgunder (mer känd som pinot noir) frodas i detta vinland.

Österrike är verkligen ett land att hålla ögonen på i framtiden, ett land med många traditioner och med mycket kultur, men framför allt ett land med stor potential. Och det säger jag inte för att hjärtat klappar lite fortare när jag närmar mig landets gränser. Som vi vet finns det en del österrikiskt blod som pulserar i mina ådror vilket gör mig väldigt stolt då jag tänker på vad landet frambringat de senaste åren. Gällande det vita vinet. Det röda har fortfarande en bit kvar men jag är helt övertygad om att det kommer det också, ge det bara lite tid. Tills dess njuter vi av de fruktiga och aromatiska vita vinerna i stället.

Följ mig även på Invinitum och på Fresh Magazine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *