Två eldiga musketörer

Jag hade gärna sett mig själv skriva om vårens rosévin men kylan fortsätter förfölja oss och den vägrar att släppa taget vilket resulterar i att vi kan glömma det lätta rosa vinet ett tag till framöver. Snön gör sig ständigt påmind i vårt vitklädda landskap och det är fortfarande charmerande och mysigt att krypa upp i soffan, tända några ljus och spilla ett väldoftande, förföriskt och berusande glas rött i glaset, så varför inte fortsätta med det?

Club Privado Reserva 2004, 103 kr, art. nr 4570. Svenskarnas mest älskade vindistrikt, Rioja i norra Spanien, har de senaste 20 åren gjort en makalös förändring gällande bla vinodling och framställning för att inte tala om produktionsanläggningarna och är idag en av världens modernaste vinregion. Baron de Ley är en producent i området som varit med och bidragit till ”det nya Rioja” och han producerar alltid prisvärda viner av mycket hög kvalitet. Det här vinet är inget undantag och det lanserades nyligen i en liten lyxigare förpackning på systembolaget. Club Privado är ett fylligt vin, fyllt med fruktkoncentration av mörka bär, örter, kryddor och silkeslena tanniner som även är strukturerat, balanserat och välgjort till ett skamligt lågt pris.

Sallys Pinch Pinot Noir 2008, 119 kr, art. nr 95314. Om vi förflyttar oss över ekvatorn till andra sidan jordklotet, närmare bestämt till Nya Zeeland och världens sydligaste vindistrikt Central Otago, hittar vi här ett vin som nyligen skymtats i hyllorna på systembolaget, Sallys Pinch från producenten Charcoal Gully Estate. Det är ungdomligt, mjukt och bärigt med en viss eldighet, en trevlig och relativt robust Pinot Noir med vass kryddighet och behaglig längd. Självklart kan man inte jämföra den med de stora namnen från Bourgogne, men vi kan väl ändå vara rörande överens om att myten att bra Pinot Noir endast kan produceras i det ovan nämnda distriktet sedan länge gått förlorad? Perfekt till pestobakad lax där sältan får göra sig hörd för att dämpa alkoholen lite.

Så tills dess att solen börjar värma med sina strålar, snön smälter och vi hör fåglarna kvittra fortsätter vi med de lite eldigare och generösare vinerna, men så fort vintern börjar gå över till vår kommer jag att vara först med att korka upp en flaska läckert, fräscht och okomplicerat rosévin. Håll ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *