Vinindustrin är smutsig, oärlig och pengakåt

Dollar

Precis som i alla andra branscher så handlar det även i vinets värld om att tjäna pengar. Någonting som många har svårt att förstå, eller i alla fall vägrar att acceptera. Vinerierna runt om i världen bedriver tyvärr inte välgörenhet och säljer inte sina viner till låga priser av ren barmhärtighet, utan det finns alltid en anledning.

Jag är ledsen om jag sågar er filosofi och era drömmar om att den enda oförstörda industrin som enbart verkar för att bevara ett kulturarv och inte dra in några stålar skulle vara denna, för vinindustrin är tyvärr inte så oskyldig, vacker och ren som den vill framstå.

Det fuskas, myglas och utnyttjas även i den här branschen vilket många väldigt gärna blundar för. Se bara på massproduktionen, tillverkningen av kvantitetsviner och explosionen av dåliga bag-in-box viner som tar mer och mer plats på lagerhyllorna. Det kan väl knappast vara slutprodukten av ett kulturarv man stolt vill föra vidare som grundar sig i ett gediget hantverksarbete eller i kärlek?

Vinets värld består av en mängd lagar och regler som måste accepteras och överallt där det tillverkas vin ser det olika ut. Ibland blir man väldigt fundersam då man undrar hur mycket av reglementet som egentligen följs och hur mycket som faktiskt är av den äkta varan? För att ni ska förstå vart jag vill komma tänker jag citera en känd svensk vinmakare (i all välmening) som fick frågan vad man gör om alkoholen överstiger den lagstadgade gränsen: ”Ja, alla kan vi väl slinta med slangen”. Klockrent.

Så ett råd till alla dårar därute: Ta vinet för vad det är, njut och bli förförd, låt dig uppslukas och bli charmad av allt det goda men skippa skitsnacket och för guds skull, slappna av lite.

1 svar på “Vinindustrin är smutsig, oärlig och pengakåt”

  1. Kul att det flyter på så bra med skrivandet, såg att du börjat lägga dig på lite andra sidor med. Roligt. Hoppas allt går bra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *