Ett besök på Hansakompaniet i Malmö

Som ni alla vet vid det här laget var jag i Malmö i måndags på min gamla skola Gustibus och föreläste om Spanien. Det gick bra även om eleverna blev tryckta med hysteriskt mycket information under dagen, jag hade nästan lite dåligt samvete när jag kom hem.

På väg till tåget hade jag först siktet inställt på systembolaget i Hansakompaniet. Omvägen från skolan var ganska jobbig för en höggravid kvinna (läs: tjock och tung) men det var det värt. Listan var klar på vad som skulle inhandlas så jag visste att när jag väl kom dit skulle det gå undan.

  • Moulin Touchais 1995, Coteaux de Layon. De sent skördade Chenin Blanc druvorna blir här till ett elegant, förföriskt sött vitt vin som är helt oemotståndligt.
  • V3 Viñas Viejas Verdejo 2006. Ett modernt fatlagrat, smått strålande, torrt vitt vin från Spaniens förnämsta vitvinsregion, Rueda.
  • Pago Dominio de Valdepusa, Marqués de Griñon 2004. Vinet är tillverkat av syrah-druvor och ger fantastiskt mycket frukt och koncentration från den första Pago-vingården med DO-status.
  • Artadi Pagos Viejos 2005. Är en modern Rioja i all kraft och ståtlighet om än något sluten i doften. Ge det några timmar i glaset och vinet utvecklas med komplexa aromer.

Det gick inte så smidigt som jag hade hoppats på. V3 var slut, Dominio de Valdepusa likaså och Artadis Pagos Viejos såg man inte en skugga av. Jag började nästan gråta. Moulin Touchais skymtades i hyllan men bara en flaska kvar som jag snabbt ryckte och den fick följa med till Karlskrona. Sen fick det bli en Chablis Premier Cru, Mont de Milieu 2000 och två av Finca Albrets French Oak 2007, de två sista mest för yrselns skull. Jag skämtade.

2 svar på “Ett besök på Hansakompaniet i Malmö”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *