Nyårsmenyn 2009 – Så här blev det

Nyår

Nu har ni fått vänta tillräckligt länge, för jag antar att ni är sjukt nyfiken på hur nyårsafton egentligen slutade. Eller inte. I vilket fall, som ni redan vet, firades årets paradmiddag i Lund och så här blev resultatet efter en väl planerad meny som uppkom dagen innan.

Det skålades i Raoul Collet, förmodligen systembolagets billigaste champagne och vi upptäckte, åter igen, vad lite vin man får för pengarna när det gäller champagne. En enkel, okomplicerad champagne med ganska oglamorösa bubblor som inte lämnar något större intryck men värt att provas om man inte har så höga krav.

Back to the 80´s med inspiration från 2000-talet. En skaldjurscocktail utan massa krämiga feta ingredienser, varav 2000-talet, utan en frisk och fräsch blandning av skaldjur med pressad citron, en hummersoppa vid sidan av och ett smakrikt parmesanstick sköljdes ner med Pierre Peters Blanc de Blanc Grand Cru 2001.

När de flesta äter kött på nyår, inget fel med det, fortsatte vi med torsk, vinägerfläsk, jordärtskockspuré och en rödvinssky. Till detta drack vi Le Volte, Ornellaias tredjevin som jag tidigare hyllat och som inte behöver någon vidare presentation. Vinet gjorde sig bra till maten, det var inte alls för fylligt och kärvt vilket man kan tro, utan det rökta salta sidfläsket och syran i såsen skänkte balans mellan mat och dryck.

Vi avslutade med en choklad- och nougatganache tillsammans med en syrlig passionfruktskräm. Himmelriket för mig. Det slutade inte där utan till desserten korkades det upp en österrikisk Trockenbeerenauslese från 1998 gjort på Chardonnay. Mycket märkligt druvval, men ett vin med en fantastisk gyllene färg, enorm fruktkoncentration och med en väl avvägd balans mellan sötma och syra.

Vid tolvslaget skålades det, förutom i alldeles för många minusgrader, i Pierre Peters Blanc de Blanc. Tyvärr blir inte recensionen speciellt givande då champagnen frös till is vid kanten av glaset. Grabbarna värmde sig med varsin cigarr och fröknarna darrade läpp, skakade knän och satt uppkrupna i soffan två minuter in på det nya året.

Det här måste vara den lugnaste nyår någonsin i mitt liv, trevligt sällskap, god mat och frestande dryck fick mig att på riktigt förstå att en fylla är så underskattat. Det enda som saknades för kvällen var alltså ett skönt rus. Sofistikerad som aldrig förr.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *