Champagne som apéritif såklart

Champagne

Apéritif är någon form av dryck som njuts innan maten för att reta smaklökarna och förhöja den kommande måltiden, den bör vara ren, okomplicerad och läskande för att uppnå bästa möjlig effekt. Apéritif är direkt hämtat från franskan och betyder just aptitretare.

Nu när man vet vad en apéritif är och hur den ska fungera förstår man att den kryddiga, söta glöggen med alla dess tillbehör som serveras som fördrink nu till jul kanske trots allt inte är att föredra. Så här nedan presenteras champagne som enligt mig är betydligt bättre, charmigare och dessutom en alldeles förträfflig stämningshöjare.

Champagne de Pompadour, art. nr 7392, 219 kr. Färgen är ljusgul och innehåller vackra, pärlande bubblor. Doften är ren och medelstor med en arombild av citron, grapefrukt och gröna äpplen, en liten ton av halm och nötter gör sig också närvarande. Smaken är torr, det mousserande vinet har en frisk syra, är relativt lätt med de friska aromerna som återspeglar doften. En fin mousse lägger sig i munnen, dock försvinner den relativt snabbt men det är en mycket prisvärd champagne.

Mailly Grand Cru, Blanc de Noir art. nr 7585, 359 kr. En lite fylligare och fruktigare champagne gjord på bara pinot noir druvor som växer på en kalkrik jord och som fick sin Grand Cru status år 1920. Den är ljusgul och har lite tätare bubblor, näsan avslöjar jäst, bröd, grapefrukt och en liten antydan till choklad. Torr, medelfyllig med en livlig syra, bra fruktighet av gula mogna äpplen, nötter och choklad. Den här champagnen bjuder på en krämigare och härligare mousse som sitter kvar länge tillsammans med den torra, mineraliska eftersmaken.

1 svar på “Champagne som apéritif såklart”

  1. Pingback: Rosépremiär

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *