På spontanbesök i Skåne

Efter att ha varit ute och rekat vart vårt bröllop kommer att äga rum, på ett blåsigt, regnigt och för tillfället väldigt ocharmigt Kungsholmen, åkte vi tvärs genom Skåne, stannade i Lund, mötte upp en god vän och hamnade till slut på Grand. En räksmörgås på hotellet är alltid självskriven och går inte att missa när man besöker universitetsstaden. Jag kom åter igen på mig själv med hur mycket jag saknar Skåne… Havet, naturen, atmosfären. Det är något speciellt att andas in den salta brisen som blåser in från väst.

Väl inne i Mickes varma lägenhet retade en oplanerad hummersoppa våra smaklökar, perfekt avvägt med sälta, koncentration och stor smakrikedom. Eftersom förrätten var en spontan bonus och vi inte hade inhandlat något vin blev det tyvärr ett vitt som  lackade lite frukt, en frisk fräsch österrikare av druvorna riesling och grüner veltliner från producenten Leth. Vinet hade fina äpple-, päron- och citrustoner med en torr mineralisk eftersmak. Fröken drack en äppelmust från Kivik som hade en bra syra och en fruktig fyllighet som faktiskt var att föredra framför vinet till den smakrika soppan.

Huvudrätten bestod av ett klassiskt lantligt långkok, Boeuf Bourguignon. Köttet smälte i munnen och sidfläsket charmade med sin sälta som gifte sig med alla fantastiska smaker i grytan. Till detta serverades Le Volte, det kultförklarade toskanska vinhuset Ornellaias tredjevin. En djupröd färg med blåa toner som erbjöd näsan en generös doft av svarta bär, körsbär, svartvinbär och stor kryddighet. Ett fylligt vin med bra struktur, strama fat- och frukttanniner, en frisk syra med en viss bitterhet. De mörka bären kommer igen i smaken med en liten örtighet och angenäma kärva toner på slutet tillsammans med en lång eftersmak. Det kraftiga vinet, tillräckligt med frukt för att styra upp ryggraden, satte sig fint tillsammans med den vällagade, smakrika rätten.

Jag slängde mig i Mickes soffa och hade nästan ätit mig mätt på favoriterna från karamellkungen när desserten serverades; grönmögelost, pepparkakor och årets glögg som är smaksatt med clementin. Sött, salt, surt och en liten bitterhet i en oslagbar kombination. Kan få vilken häftig skibum som helst att längta hem till mamma och pappa i dessa mysiga juletider. Som vanligt nannade jag kudden först av alla och innan klockan passerat 24. 00 hade John Blund och hans vänner nattat mig för länge sen.


2 svar på “På spontanbesök i Skåne”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *