Baigorri Blanco 2005, ca 179 kr, privatimport

Baigorri Blanco 2005

Baigorri är en av de mest moderna bodegorna man kan hitta i Rioja, den grundades 1997 och har inget med den klassiska filosofin att göra. Druvorna som används till detta vin är av 100 % viura, de växer och frodas i den kalkhaltiga leran i Rioja Alavesa och efter en noggrann selektering väljs bara de bästa ut. Druvorna, musten och vinet styrs och förflyttas enbart med hjälp av gravitation i denna toppmoderna bodega som mestadels ligger under jord.

Vinet är av en vacker guldgul färg med en doft som är ren och generös. Aromer av tropisk frukt, vaniljsötma, popcorn, nötter och en frisk citruston fångar mitt intresse.

När vinet sedan kittlar törsten infinner sig ett stort välbehag. Ett snyggt strukturerat vin med polerade fattanniner, livlig syra och en viss alkohol. Vinet är fylligt med komplexa runda smaker av tropisk frukt, nötter, popcorn och en härlig fräschör. Det är elegant, välbalanserat med mycket finess som också erbjuder en lång mineralisk eftersmak.

En alkohol på 14.5 % i ett vitt vin är relativt mycket men här är den snyggt inlindad i den mogna frukten och i den friska syran så den är inte alls till besvär. En modern vit Rioja när den är som bäst och man ser inte en skymt av den gamla skolan, de fatjästa viuradruvorna har legat på nya franska ekfat i 9 månader. Ett vin som är bra nu men som säkert kan ligga några år för att få ännu djupare koncentration och komplexitet.

Njut vinet tillsammans med en klassiskt höstig kantarelltoast. Jag dör så gott! Tyvärr finns denna läckerhet inte i systembolagets ordinarie sortiment men det går alldeles utmärkt att beställa genom privatimport och det är garanterat värt att vänta på. En stilig spanjor som alltid borde finnas hemma.

Följ mig även på Fresh Magazine

2 svar på “Baigorri Blanco 2005, ca 179 kr, privatimport”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *