Mörkret kommer krypande. Kylan likaså. Men var är snön? Nu när det är grått och trist är det extra trevligt att bjuda in vännerna till en vinprovning. Vinprovningar ”hemma hos” brukar vara mycket uppskattade och det behöver inte vara så svårt utan med enkla medel och små verktyg så kommer du långt.
När du väl bestämt tid och rum för provningen så är det dags att komma igång. Välj ett tema, och här är det bara din fantasi som sätter gränserna. En provning som är bra att börja med är ”druvtypiska viner”, då hittar du ganska lätt aromer och vad som kännetecknar just den druvan vilket gör det enklare att jämföra och diskutera. Fyra viner åt gången är lagom. Hur går då en vinprovning till? Rummet bör vara ganska neutralt utan starka färger och dofter som distraherar. Underlaget för glasen bör vara vitt så att du kan se vilken färgnyans vinet har. Lägg fram papper och penna så att du och dina gäster kan göra anteckningar. Spill vinerna i glasen, vid en provning är fem centiliter lagom.
Det första du gör är att kontrollera så att vinet är klart. Finns det några bubblor eller fällning i vinet? Sedan bestämmer du färg på vinet och utvecklar detta genom att sätta en färgnyans. Sedan är det dags att dofta. Snurra försiktigt på glaset så att vinet når en bredare yta (varav du inte ska fylla upp glaset) och stoppa ner näsan. Är doften ren? Är den liten, medel eller stor? Känner du av alkoholen? Fundera på vilka aromer vinet har. Är de primära eller sekundära? De primära tonerna kommer från druvan och de sekundära av vinifiering och lagring. Ungt eller moget? Det kan vara svårt att sätta aromerna direkt, försök då istället att relatera till färger. Exempelvis gult, grönt, rött, lila eller brunt. När du väl satt en färg så kan du utveckla genom att gå vidare, vad finns det för frukter, bär, grönsaker, växter och råvaror som har den här färgen? Nu har du kommit fram till ganska många ord som beskriver vinets doft. Vid den här tidpunkten är de flesta ganska törstiga… Vi smakar. Ta en klunk av vinet och sörpla runt det i munnen. Är vinet korrekt? Bra. Då kan vi fortsätta. Är syran frisk? Tanninerna sträva? Mjukt? Eldigt? Bittert? Torrt, halvtorrt eller sött? Lätt eller fylligt? Vilka aromer hittar vi? Associera till färger på samma sätt som du gjorde när du doftade på vinet så blir det lättare. Hur länge stannar vinet kvar i munnen? Har vinet en lång eftersmak så indikerar det att vinet är av god kvalitet. Det sista du gör är att dra en slutsats om vinet som du precis provat. Diskutera ursprung, druva, framställningsmetod och eventuell lagring. Pris, kvalitet, serveringstemperatur och användningsområden. Nivån sätter du själv, hur djupt du och dina gäster vill filosofera om produkten är helt upp till er. Det fjärde glaset brukar dock ha en tendens att vara det lättaste att sätta ord på då superlativerna sprutar kors och tvärs. Om det beror på ökad kunskap, alkoholintaget eller att det fjärde glaset faktiskt var bäst låter jag vara osagt. Här kommer lite förslag på druvtypiska viner till höstens mysiga vinprovningar. Sätt upp vinerna i ordningen som nedan och börja alltid provningen från vänster till höger.
Loimer Lenz Riesling 2014 (4350, 95 kr) bjuder på fräsch frukt där gröna och gula toner dominerar tillsammans med honung och mineral. Vette di San Leonardo 2014 (90464, 119 kr) är en klockren sauvignon blanc i frisk aromatisk stil där de gröna tonerna är tydliga. Novas Gran Reserva 2013 (2229, 99 kr) ger oss massor av cassis, ceder och fat. En strukturerad cabernet sauvignon från Chile. Wakefield Shiraz 2014 (6305, 115 kr) blir en bra avslutning på provningen. Fruktig och fyllig där björnbär, peppar och choklad går i täten.
Lycka till!