Svampsäsongen är i full gång och vi beger oss ut i skogarna för att hitta de eftertraktade kantarellerna, men det finns även gott om karljohanssvamp, champinjoner, svart trumpetsvamp, fjällskivling och olika kremlor. Med höga gummistövlar, en flätad korg och ett glatt humör söker vi upp våra gömställen. Våra dolda nästen som vi förvarar såsom den djupaste hemlighet i hopp om att säsongens svampskörd ska överglänsa fjolårets.
Hur ska man då välja vin till svamp? Svaret är enkelt och precis som med allt annat gällande mat och vin i kombination så är det råvaran (i det här fallet svampsorten), tillagningssättet och tillbehören som styr vinvalet. Svampen är fullproppad av grundsmaken umami vilket ställer relativt höga krav på dryckesvalet men som också ger oss massor av spännande kombinationer att välja på, tillagad svamp är egentligen väldigt vinvänligt även om många hävdar motsatsen. Svampen är kraftig i sin karaktär med jordiga aromer och smaker, vilket passande nog ligger i säsong för höstens alla mat- och dryckesanrättningar.
Det mest klassiska är kanske en kantarelltoast med ett glas chardonnay där vinet fått en touch av ek. Kombinationen är magisk! Välj en fyllig chardonnay från Australien och ni kommer inte bli besvikna. 10X Chardonnay 2014 (art. nr 91128, 259 kr) produceras av Ten Minutes by Tractor som håller till i Victoria, Mornington Peninsula. Det här vita vinet är ett riktigt kraftpaket med tydlig ekfatskaraktär och en smörig ton med en oljig munkänsla. Föredrar ni en lite lättare chardonnay är Torricella 2013 (art. nr 7179, 139 kr) från Italien riktigt bra med en elegant rostad ton. Producenten är den kända Barone Ricasoli och vinet kommer från vingårdar i Toscana. Vill ni hellre dricka rött vin så hade jag serverat en pinot noir från Kalifornien, USA. Sonoma Hills Pinot Noir 2013 (art. nr 2863, 121 kr) blir klockren med sin mjuka men kryddiga karaktär. Producenten heter Delicato och vinodlingarna är belägna i Russian River Valley på Kaliforniens västkust.
Servera färsk cannelloni fyllda med smakrik tomatsås, persilja och smörstekt karljohanssvamp och här är det självklara dryckesalternativet för mig en italienare. Valet faller på Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2013 (art. nr 22300, 99 kr). Fontanafredda är en välrenommerad producent från Piemonte. Om man vill så kan man även här sätta ett robustare vitt vin med rostade fattoner till.
Varför inte göra en krämig risotto på svart trumpetsvamp? Toppa med timjan, extra parmesan och ringla lite läcker olivolja över. Spill charmerande bubblor i glaset och likaså det mousserande vinet mår bra av lite ekfatstoner, syran i vinet kommer också ”skära” genom den annars ganska tunga rätten. Denna fantastiska cava, Agustí Torelló Mata Gran Reserva Barrica 2009 (art. nr 95707, 199 kr) är väl värd att öppna med tanke på att den spanska cavaproducenten är en av de absolut främsta i sin genre. Lägg Agustí Torelló på minnet. Gillar ni rött vin så blir en kraftigare sydfransos med kryddiga toner det perfekta valet. Prova Domaine du Pesquier Gigondas 2012 (art. nr 2836, 149 kr) från Domaine du Pesquier vars vinodlingar vi hittar i det lite bortglömda distriktet Gigondas i södra Rhônedalen.
Svampåret fick en bra start, rikligt med nederbörd under våren ledde till att vi kunde skymta kantareller redan vid midsommar på vissa ställen. Regnet fortsatte sedan långt in i juli och det var först i augusti som dropparna slutade falla och solen började värma gott. 2015 ser ut att bli ett riktigt grymt svampår så ut och botanisera i skogen och fyll korgen med godsaker från naturens skafferi! Och du, glöm inte vinet.